- Dominik Škoda
- 12481 гледания
- 0 коментари
Колко добре познавате различните видове кафеени зърна? И знаете ли как се различават едно от друго?
Когато се каже „видове кафе“, повечето хора си представят разликата между еспресо, капучино или лате. Въпреки това сега няма да говорим за вид напитка, а ще стигнем до корените, по-точно до кафеените зърна. А те съществуват в много видове. Запознайте се с нас с четирите най-разпространени.
Кафе Робуста
До 70% от световното производство на кафе представлява Arabica (Coffee arabica) и има много добри причини за това. Предимно се отличава със сладък вкус и по-ниска киселинност.
Най-големият износител на това кафе е без съмнение Бразилия, но висококачествената реколта идва и от няколко други страни. Arabica се отглежда на по-високи надморски височини в райони с чести валежи. Поради изискванията за отглеждане цената ѝ е малко по-висока, но много любители на качественото кафе с радост плащат допълнително за незабравимия вкус на Arabica.
Ние за вас внасяме кафе Arabica както от Бразилия, така и от Гватемала, Коста Рика, Куба, Етиопия, Колумбия или Кения. Ако не знаете каква дестинация да изберете, препоръчваме изгодно опаковка Arabica от цял свят.
Кафе Робуста
Второ място по популярност и разпространение заета от Coffe caniphora алиас Робуста, която вероятно е получила името си заради силния, изразен вкус.
Тя има високо съдържание на кофеин, което я прави по-устойчива от Arabica, тъй като кофеинът действа в растението като естествен отпушващ фактор за насекоми.
Често можете да срещнете смес от кафе Arabica и Robusta (обикновено в съотношение 3:1). Ако обаче искате да се насладите на Robusta като такава с типичния си шоколадов привкус, изберете едновидово кафе.
Сред по-малко известните и рядко разпространени видове кафени растения са Coffee liberica и Coffee liberica вариант Dewevrei.
Кафе Liberica
Расте само в специален климат, така че реколтите обикновено са малки. Въпреки това, ако ви се представи възможността да опитате Liberica, определено го направете. Очаква ви плодово до цветно арома и леко дървесен вкус.
Кафе Excelsa
Всъщност става дума за роднина на Liberica, която расте предимно в Югоизточна Азия и представлява само малка част от общото производство на кафе. Нейният вкус се характеризира с по-изразена киселинност с плодово подтекст. Сред любителите на кафе определено има своите привърженици.
В нашия онлайн магазин се придържаме към традиционните видове, предимно Arabica.
Който иска да опита Robusta, ние я внасяме директно от Индия, така че е обработена по традиционен уникален начин, поради което е наистина силна и много интензивна.
Можете да опитате и смеси, за еспресо ще бъде перфектната Pura Vida – комбинация от Robusta и пет вида Arabica, от Виетнам е дошло кафе Trung Nguyen, в което освен Arabica и Robusta има още и Chari и Catimor.
Общо родът на кафеените растения има до сто различни представители, но далеч не всички са изкуствено отглеждани с цел производство на кафе.

Коментари (0)