- Dominik Škoda
- 20158 гледания
- 0 коментари
Пише се 1805 година. Наполеон чака победа в битката при Славков и във Виенските кафенета любителите на кафе за първи път могат да чуят думата „капуцинер“. Името вероятно се отнася до кафявия цвят на монашката облекло на капуцинския орден. Според множество източници, това е било предшественик на днешното капучино и всъщност е било кафе със сметана и захар. Все още обаче остава почти цял век до момента, когато първото еспресо ще види светлината на деня. А капучино – както го познаваме днес, определено не може да се обходи без традиционното еспресо.
CAPPUCCINO – кафе, което има шапка
Първите споменавания на капучино в днешната му форма принадлежат на тридесетте години на миналия век, когато италианците се наслаждаваха на кафе с разбита сметана и поръска с канела или шоколад. Няколко години по-късно, докато Европа и светът като цяло бяха разтърсени от Втората световна война, не можеше да се очаква развитие на кафе културата или която и да е друга култура. Но послевоенният период беше белязан от нарастващата популярност на напитката, която скоро специално обичаха британците.
Първоначалното „капуцинер“ сега наричаме виенско кафе, докато за еспресото с горещо и пенливо мляко остана името капучино. След успешно разпространение из Европа, Южна Америка и Австралия, капучино отбеляза своя голям бум и в осемдесетте години в Съединените щати. Вероятно не е необходимо да се подчертава, че значителен дял от това има компанията Starbucks.
Вие обаче сигурно не трябва да ходите в кафене всеки път, когато пожелаете отлична напитка с капка от млечната пяна. Капучиното можете да приготвите и у дома.
Капучино у дома стъпка по стъпка
- Първо загрейте млякото. Правилната температура се разпознава, когато по ръбовете започват да се образуват малки мехурчета. Млякото по никакъв начин не трябва да заври напълно. В етапа на „мехурчетата“ го махнете от котлона.
- Сега го разбийте добре.
- И е време да приготвите отлично, качествено еспресо.
- Към готовото еспресо добавете горещо мляко и млечната пяна така, че 1/3 от общия обем на напитката да бъде кафе, 1/3 горещо мляко и 1/3 млечна пяна.
Качественото капучино определено заслужава подходяща чаша, затова не се колебайте и разгледайте нашето предложение.
Който липсва кавоварка за еспресо, сигурно ще намери и при нас. Ако цените традицията и историята, обърнете внимание особено на кафоварките на марката Bezzera. Не става дума за съвпадение на имена, а за действителната компания, основана от Луиджи Безера – човекът, който сварил първото еспресо.
Ако вашето първокласно еспресо трябва да получи правилната млечна капка, помислете дали не ви трябва качествен млечен пянач.
С правилното оборудване и страхотно кафе можете да приготвите перфектно капучино (капучино), когато пожелаете.

Коментари (0)