- Dominik Škoda
- 23621 гледания
- 0 коментари
В света съществуват два основни вида кафе, а именно растенията кафе, и то Кафе арабика, накратко Арабика и Кафе робуста, т.е. кафе Робуста.
Типове: Кафе Арабика | Кафе Робуста

Превалирующий тип кафе: r - кафе робуста , a - кафе арабика, m - и двете подобни
Кафе Арабика
Кафето от тип Арабика е по-изискващо за отглеждане, изисква повече грижи и по-добър климат - това отново се отразява на цената, която е значително по-висока. В сравнение с Робуста се отличава с много по-добър аромат и самия вкус. Интересното е, че в сравнение с робуста съдържа около половин количество кофеин. Що се отнася до дела на кафе в световното производство, тип арабика заема много по-голям дял, конкретно около 80%.
В добрите кафенета е задължително да сервирате кафе от свежо изпечена 100% арабика. Въпреки това в някои кафенета, които не залагат на избираемото кафе или на избора на доставчици, можете несъзнателно да "се насладите" на кафе, което съдържа добавка на робуста, което води до деградация на цялата напитка.
Искате ли да опитате свежо кафе 100% арабика? Вижте E-SHOP. Кафето печем на всеки 14 дни и не предлагаме „непрекарани рафтови резерви“ :)
Кафе Робуста
Накратко, основните разлики между кафето от сорт арабика и робуста са цената и качеството. Качеството на робуста е значително по-ниско, често има много земен, за някого дори неприятен вкус. Втората значима разлика е цената, която е около половината в сравнение с кафе от сорт арабика - това има своето оправдание. Кафето робуста дава плодове вече след 2-3 години, по-малко е изискващо за отглеждане и е по-устойчиво на вредители (не се нуждае от толкова хербициди), всичко това влияе на цената, и така много често се използва в кафе смеси, където производителят намалява производствените разходи, може да се каже, че по този начин често малко измамват потребителите.
Кафето от сорт робуста можете да намерите и в нарочно качествени маркови смеси, а в Италия дори е разрешено да предлагате кафе с обозначение 100% арабика дори в случай, че съдържа до 10% кафе от сорт робуста. Въпреки това в кафето от сорт робуста няма нищо лошо, ако е правилно обозначено. Благодарение на по-високото си съдържание на кофеин, робуста има повишени стимулиращи ефекти - подходяща е за сериозно "прибавяне". Любителите на кафе рядко се наслаждават на нея. Въпреки това, добре е да се използва като жизненост.
Избор на кафе - Арабика или Робуста?
Изборът е ваш – ако принадлежите към гурманите и обичате да се наслаждавате на високо качествено избрано кафе, което ще се наслаждавате заради вкусовите му нюанси и деликатност - няма как иначе, освен да препоръчате кафе от вид Арабика.
Ако обаче принадлежите към онази част от населението, която чаша кафе използва само като някакъв стимулант под формата на подаване на кофеин, то кафе от вид Робуста определено не е лош избор.
Най-често задавани въпроси при сравняване на кафе робуста и арабика
-
Въпрос: Каква е разликата между кафето арабика и робуста?
Отговор: Кафето арабика е деликатно и има изразителен вкус с приятна киселинност. Кафето робуста има силен и горчив вкус с по-голяма концентрация на кофеин.
-
Въпрос: Кое кафе е по-добро за еспресо?
Отговор: Кафето робуста е по-добро за еспресо, тъй като има силен вкус и по-високо съдържание на кофеин, което го прави идеално за приготвяне на еспресо.
-
Въпрос: Кое кафе има по-ниска цена?
Отговор: Кафето робуста има по-ниска цена от кафето арабика, тъй като е по-малко изискващо за отглеждане и има по-високи добиви.
Любими начини на приготвяне на кафе
Аеропрес | Джезва | Френч прес | Мока кана | Филтрирано кафе | Еспресо машини
Препоръчано кафе и напълняеми кафе капсули

Коментари (0)