Приготвяне на студено варено кафе

Студеното кафе наистина не означава онова, което сте забравили и то се е охладило :-) Говорим за съвсем различен начин на приготвяне. Случвало ли ви се е да мислите, че можете да не заливате кафето с гореща вода, а точно обратното - със студена? Ако не, време е да го направите.

Подходяща кафе машина | Инструкции за приготвяне на cold brew | Рецепта за ледено кафе от cold brew | Видеорецепта | Всичко за приготвяне

Какво е cold brew?

Стандартно прясното кафе се залива с вода около 93-96 °C и екстракцията е много кратка. При cold brew или студено кафе, кратката екстракция с гореща вода се заменя с бавна екстракция за няколко часа в студена вода. Просто вечерта залейте прясно смляното кафе със студена вода и оставете кафето да се накисва идеално около 12 часа. На следващия ден имате приготвено невероятно вкусно кафе, което се различава от класическото основно по-висока сладост, по-ниска киселинност и шоколадови и плодови нотки.

Cold brew coffee е пълно на вкус и освежаващо, определено няма да имате нужда да "разрушавате" кафето с сладолед или ароматизирани сиропи. Приготвянето cold brew е почти без работа, само изисква време. Ако обаче си приготвите кафето вечер, ще имате увереност, че сутрин ще ви чака невероятно добро освежаване.

Кафе машина за приготвяне на cold brew

Чудесен помощник за приготвяне на cold brew е кафе машината Hario Mizudashi. Приготвянето с нея е невероятно удобно и благодарение на финното цедило имате гаранция за перфектно филтрирано кафе. Обязательно приготвите cold brew рецепта у дома, ще бъдете изненадани от отличния вкус на тази напитка.

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА COLD BREW КАФЕ

  1. Подгответе си прясно смляно кафе. Изберете по-едро смилане, като за френска преса или дори още по-едро. Препоръчваме да използвате винаги прясно изпечено кафе и да го смелите непосредствено преди приготвяне. За cold brew много добре подхождат кафе на зърна от един произход.
  2. Кафето залейте със студена вода в пропорция идеално 1 част кафе на 10 части вода.
  3. Кафевата утайка оставете да се накисва средно около 12 часа. Можете да поставите съда в хладилника.
  4. Полученото студено напитък прецедете, напр. в кафе машина Hario Mizudashi (вижте снимката), която вече има интегриран филтър. Можете също да използвате любимата си френска преса или дрипер.
  5. Насладете се на богатия сладък вкус на студеното кафе :-)

Видеорецепта за cold brew кафе (на английски)

РЕЦЕПТА ЗА ЛЕДЕНО КАФЕ ОТ COLD BREW

Имаме и рецепта как да направим ледено кафе от cold brew. В горещите дни поставете няколко кубчета лед в получения напитка и перфектното ледено кафе от кафе машината ще бъде готово. Това е кафе, което е несравнимо по-качествено от ледени кафета, които купувате в супермаркетите или кафенета.

СЪВЕТИ: С посочената процедура можете да експериментирате, например опитайте по-кратки или по-дълги времена за екстракция. Няма да е изненада и 30-часова екстракция. Можете да експериментирате и с количеството кафе. Можете да купите и избрана кафе. Всичко зависи от вашия вкус. По този начин можете да приготвите и чай! Cold brew от зеления чай е истински деликатес.

Изберете при нас качествена кафе, мелачка, кафе машина, френска преса, мока посуда, дрипер, джезва и други.

Dominik Škода
Автор на статията: Инж. Доминик Шкода
Собственик и директор на фирма GourmetKava OOD, която вече 15 години управлява онлайн магазин за прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативни методи на приготвяне на кафе. Притежател на престижен сертификат Barista Skill Foundation от Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, хобита и музика.

КУПУВАЙТЕ ВСИЧКО ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА COLD BREW

Свързани продукти

Hario Immersion Switch V60-02 капкомер с филтри Hario Immersion Switch V60-02 капкомер с филтри 2
Налично
Филтрирано кафе (капе)

Hario Immersion Switch V60-02 капкомер с филтри

Капкомерът е подходящ за начинаещи или за тези, които искат да експериментират с комбинацията от методи на наливане (като френска преса) и капкомер (капкомер).
В наличност
78,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация