Студено кафе - рецепти за 6 начина

Особено в топлите летни дни човек цени ледени алтернативи на кафе. Съществуват безброй видове как да направите студено кафе, различаващи се по приготвяне и сервиране. Някои от тях са готови за консумация веднага, докато при други може спокойно да изчакате няколко часа. Студените кафени напитки са по-подходящи за експериментиране от всякакви други. Домашната фантазия със сигурност няма граници при кафе.

Рецепти за студено кафе

Как да направите студено кафе? В следващата статия ще ви представим рецепти за основните видове студено кафе.

Cold brew кафе

cold brew кафе

Приготвянето на cold brew е много проста алтернатива. Става дума за кафе, екстрахирано студено.

  • За приготвяне на cold brew ви е достатъчен френският прес или използвайте специалната чайник Hario Mizudashi.
  • В кафемашината сложете грубо смляно кафе и залейте с хладка вода.
  • Покрийте съда и оставете на стайна температура или в хладилника да екстрахира поне 12 часа.
  • След това просто прецедете класически. Така приготвеното студено кафе има по-ниска киселинност и е по-сладко. Можете да го сервирате само така или с мляко или на лед.

Повече за приготвянето можете да прочетете в нашата статия: Студено кафе т.нар. cold brew

Искате ли чайничка за cold brew? Купете си Hario Mizudashi.

Преливно кафе на лед (iced pour over)

Преливно кафе на лед (iced pour over)

Рецептът за преливно кафе на лед е почти същият, като когато приготвяте любимото си преливно кафе през дрипър.

  • В съда за кафе обаче е поставен лед, върху който кафето прелива и по този начин се охлажда.
  • Времето за екстракция и идеалната температура на водата около 93 °C остават същите.
  • За приготвяне на това студено кафе можете да използвате обикновен декантер или кофа или специалната чайник Hario с дозатор за лед.

За приготвяне можете да използвате комплекта Hario Fretta от нашата оферта

Cold drip

Cold drip приготвяне на студено кафе

Става дума без съмнение за най-ефектната приготвка на студена кафе.

  • За метода cold drip се използва специален комплект за преливане, наподобяващ лабораторни инструменти. Състои се от съд за ледена вода с вентил, резервоар за кафе с филтър и сервиращ чайник.
  • Вентилът се настройва така, че ледена вода бавно капе върху кафето, през което след това преминава в сервиращия съд.
  • Целият процес на cold drip продължава около 5 часа, в зависимост от грубостта на кафето.

cold drip

Опитайте нетрадиционната приготвка с помощта на Hario clear water dripper

Еспресо на лед

еспресо на лед

Става дума за най-простата възможна приготвка на ледена кафена напитка.

  • Просто напълнете чашата с лед.
  • Прелийте върху него еспресо. Прост рецепт за студено кафе, но добър и сигурно освежаващ!

Съвети за правене на студено кафе

Фрапе

frappe студено кафе

Тази студена кафе под името Фрапе вероятно познава всеки, който някога е бил на ваканция в Гърция. Възникнала е напълно случайно през 50-те години в Гърция, като заменена какаото в шейка за деца с моментна кафе.

  • За приготвяне на домашния рецепта фрапе е достатъчно моментно кафе, захар за вкус, студена вода и шейкър или миксер.
  • Всички съставки разбийте до пяна, която след това долейте с студена вода или мляко.
  • Сервирайте идеално на лед в чаша с сламка.

Съществуват различни алтернативни рецепти за приготвяне на студено фрапе, при които например ледът или млякото се добавят вече в миксера. Алтернатива на този напитка е frappé freddo или espresso fredo, при което вместо моментно кафе се използва еспресо.

Аффогато

affogato студено кафе

Става дума повече за десерт отколкото за кафе. Не е изненада, че тази аффогато лакомост идва от Италия.

  • Нейната основа на ледено кафе Affogato е топче сладолед от сметана, което е прелито с чаша еспресо.
  • Над сладоледа определено не жертвайте и изберете този, направен от истинска сметана. Най-често аффогато се сервира с ванилов сладолед, но можете да експериментирате с вкусове.
Изберете при нас качествено кафе, мелачки, кафемашини, френски прес, мока чайник, дрипър, джезва и други.
Dominik Škoda
Автор на статията: Ing. Dominik Škoda
Собственик и директор на компанията GourmetKava Ltd., която вече 15 години управлява онлайн магазин с прясно препечено кафе и аксесоари за алтернативни приготвки на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, занаятчия и музика.

Свързани продукти

Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.