Приготвяне на кафе американо

Всички знаем кой открил Америка. Но не всеки знае, че Америка е открила Американо.

Когато първият американец разреди еспресото

Америка е страна на филтрирано кафе от гледна точка на културата на кафето. И това вече повече от един век. В американските филми е станала обичайна сцена в ресторанта, където сервитьорката обикаля гостите с кана, пълна с кафе, и го налива в големи чаши. И точно на такова кафе американците са свикнали през поколенията. Затова не е учудващо, че американските войници са били изненадани, когато италианците, като освободители, им поднесли любимото си еспресо в края на Втората световна война.

Днес, разбира се, никой не знае кой войник първи е излял еспресото в чаша и го е допълнил с гореща вода. Но можете да си представите шока на италианския персонал. Без съмнение в това е помогнала и еуфорията от края на военния конфликт, така че „разреденото еспресо“ в големи чаши се е разпространило, а то под името кафе Американо.

Америка като континент обаче трябваше да чака доста дълго за тази „своя“ напитка. В менюто на Starbucks това кафе се появи едва през деветдесетте години на миналия век.

Колко вода допълнително в Американо?

  1. Сега вече знаете, че кафето Американо възниква, когато готовото еспресо допълните с гореща вода. Първоначално това е било в съотношение 1:1, но също така можете да се срещнете със съотношение 1:2 или дори 1:4. В крайна сметка зависи от предпочитанията на потребителя.
  2. Много е важно, че водата добавяте в вече готовото кафе. Не приготвяте кафето в по-голямо количество вода, защото иначе ще се получи lungo. Кафето допълнително разрежда самият потребител. Ако поръчате coffee Americano в кафенето, ще получите еспресо в по-голяма чаша и заедно с това кана с гореща вода. Получената напитка има, разбира се, относително малко съдържание на кофеин, ако 30 ml еспресо разредите на крайни 60-120 ml напитка, можете да очаквате доза от 50-70 mg кофеин.
  3. Що се отнася до видовете кафе, експертите съветват да се приготвя Американо от смес от Арабика (90%) и Робуста (10%). Това ще осигури по-стабилна и гъста пяна.
  4. Степен на печене може да варира от среден до тъмен, колкото по-тъмен е кафето, толкова напитката ще бъде по-горчива и по-малко кисела.
  5. Смилане препоръчваме фино или средно.
Изберете при нас качествено кафе, мелачка, кафемашина, french press, мока каничка, dripper, джезве и други.

Днес никой няма да ви сервира кафе Американо с подчертано повдигнати вежди, за да покаже ясно – едва ли хванете каната и я наклоните над чашата – че „това вече не е кафе“.

Кафе Американо е тук за всички, които обичат големи чаши кафе, но не се нуждаят от кофеинова бомба.

Свързани продукти

Trung Nguyen CREATIVE 4, káva mletá Trung Nguyen CREATIVE 4, káva mletá 2
Налично
Trung Nguyen

Trung Nguyen CREATIVE 4, smlyano kafe

Силен аромат и наситен вкус вървят ръка за ръка с по-високо съдържание на кофеин . Кафето съдържа ръчна селекция от несмлени зърна (т.нар. Culi) от сортове кафе Арабика, Робуста, Чари и Катимор.
В наличност
13,90 лв.
Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика

Бразилия е световен лидер в производството и износа на изключително висококачествено кафе на зърна . Най-известният и най-популярен е 100% Арабика Бразилия Сантос.
В наличност
15,90 лв.
Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна 2
Налично
Нашето GourmetKava

Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна

Уникална смес от 5 вида арабика от Централна и Южна Америка, допълнена с качествена робуста , за еспресо, пълно с вкус, сила и качествен крем.
В наличност
14,90 лв.
Кафе на зърна India Cherry, ROBUSTA Кафе на зърна India Cherry, ROBUSTA 2
Налично
Нашето GourmetKava

Кафе на зърна India Cherry, ROBUSTA

Cherry е висококачествена силна и интензивна робуста с леко шоколадов вкус, по-висока горчивина, характерна за робуста, както и с по-високо съдържание на кофеин , което е до 2 пъти по-високо от арабика.
В наличност
13,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация