- Dominik Škoda
- 27303 гледания
- 0 коментари
Всички знаем кой открил Америка. Но не всеки знае, че Америка е открила Американо.
Когато първият американец разреди еспресото
Америка е страна на филтрирано кафе от гледна точка на културата на кафето. И това вече повече от един век. В американските филми е станала обичайна сцена в ресторанта, където сервитьорката обикаля гостите с кана, пълна с кафе, и го налива в големи чаши. И точно на такова кафе американците са свикнали през поколенията. Затова не е учудващо, че американските войници са били изненадани, когато италианците, като освободители, им поднесли любимото си еспресо в края на Втората световна война.
Днес, разбира се, никой не знае кой войник първи е излял еспресото в чаша и го е допълнил с гореща вода. Но можете да си представите шока на италианския персонал. Без съмнение в това е помогнала и еуфорията от края на военния конфликт, така че „разреденото еспресо“ в големи чаши се е разпространило, а то под името кафе Американо.
Америка като континент обаче трябваше да чака доста дълго за тази „своя“ напитка. В менюто на Starbucks това кафе се появи едва през деветдесетте години на миналия век.
Колко вода допълнително в Американо?
- Сега вече знаете, че кафето Американо възниква, когато готовото еспресо допълните с гореща вода. Първоначално това е било в съотношение 1:1, но също така можете да се срещнете със съотношение 1:2 или дори 1:4. В крайна сметка зависи от предпочитанията на потребителя.
- Много е важно, че водата добавяте в вече готовото кафе. Не приготвяте кафето в по-голямо количество вода, защото иначе ще се получи lungo. Кафето допълнително разрежда самият потребител. Ако поръчате coffee Americano в кафенето, ще получите еспресо в по-голяма чаша и заедно с това кана с гореща вода. Получената напитка има, разбира се, относително малко съдържание на кофеин, ако 30 ml еспресо разредите на крайни 60-120 ml напитка, можете да очаквате доза от 50-70 mg кофеин.
- Що се отнася до видовете кафе, експертите съветват да се приготвя Американо от смес от Арабика (90%) и Робуста (10%). Това ще осигури по-стабилна и гъста пяна.
- Степен на печене може да варира от среден до тъмен, колкото по-тъмен е кафето, толкова напитката ще бъде по-горчива и по-малко кисела.
- Смилане препоръчваме фино или средно.
Днес никой няма да ви сервира кафе Американо с подчертано повдигнати вежди, за да покаже ясно – едва ли хванете каната и я наклоните над чашата – че „това вече не е кафе“.
Кафе Американо е тук за всички, които обичат големи чаши кафе, но не се нуждаят от кофеинова бомба.
Коментари (0)