- Dominik Škoda
- 31087 гледания
- 0 коментари
Когато тръгнете по следите на произхода на кафето doppio, ще стигнете до слънчева Италия. Т.е. до родното място на самото еспресо. И както италианската дума „doppio“ подсказва, това кафе всъщност е двойно еспресо – напитка, която страстните любители на кафето обичат да пият особено сутрин.
Сигурно всички се съгласяваме, че понякога сутрините, в които обичайната доза кафе просто не е достатъчна. А каквото не може еспресото, ще се опита двойното еспресо.
Приготвяне на кафе espresso doppio
Всъщност това е същият процес, както когато приготвяте еспресо – с изключение на това, че използвате двойно количество кафе. Това означава, че за около 60 мл вода дозирате 14-20 грама кафе.
Съвети за качествено doppio
- Ако искате наистина страхотно doppio, трябва да обърнете внимание на грубостта на смилането на кафето. Най-добрите резултати се постигат при фино смилане, което позволява адекватна екстракция на кафето, запазване на пълния вкус и аромат.
- Макар че времето за приготвяне вероятно няма да можете да промените, тъй като то зависи от настройките на вашата машина за еспресо, специалистите препоръчват кафе doppio да се приготвя около 20-30 секунди. По-бързото темпо може да доведе до слабо и воднисто кафе, докато продължителната подготовка вероятно ще доведе до прекомерна горчивина.
От време на време чуваме въпрос дали е възможно да приготвите кафе doppio, дори ако нямате машина за еспресо. Е, това е подобно на това, ако искате английска морава без косачка и се надявате да се справите с косачка или сърп.
Въпреки това опитайте да сварите двойно кафе в moka кондичка или french press, няма никъде написано, че няма да сте доволни. Но типичното doppio кафе просто няма да бъде.
Какъв тип кафе препоръчваме за doppio? Разбира се, много зависи от това какво кафе ви харесва. Но не се страхувайте от по-тъмен степен на печене и кафе със силен, изразен вкус.
И най-вече помнете…
…когато една чаша кафе не е достатъчна, тук е ESPRESSO DOPPIO.
Коментари (0)