- Dominik Škoda
- 19798 гледания
- 0 коментари
Едно lungo, моля…
Има моменти и хора, които обичат да се наслаждават на кафето си бавно. И за тях малкото еспресо определено не е достатъчно.
Освен това, ако са сериозни относно вкуса и силата на кафето, нито Americano, т.е. добавянето на гореща вода към готовото еспресо, не ще ги задоволи. Идеалното решение за тях е т.нар. espresso lungo. В буквален превод „удължено еспресо“.
Свята (кафейна) тройка
Ако почитател на кафето трябва да изброи три основни кафени напитки, със сигурност ще започне с еспресото и на следващите две позиции ще спомене lungo и ristretto. Ако приемем еспресото като основа на кафената култура, тогава ristretto ще бъде по-малкият и по-слабият член на семейството, докато lungo е по-голям и по-силен.
Приготвяне на кафе lungo
Изхожда от традиционната подготовка на еспресо, използвате същото количество кафе, но двойно повече вода (50-70 мл) и следователно ще ви трябва и повече време (45-60 секунди), докато машината приготви напитката. Резултатът ще бъде по-силно и по-изразително на вкус кафе, сервирано в по-голяма чаша. Очаквайте средно съдържание на кофеин 70-100 мг. Класическото café lungo се подава без мляко или сметана.
Детайли, които решават
Когато избирате кафе подходящо за espresso lungo, със сигурност търсете сред Arabica. Robusta не е подходяща за този вид напитка.
Що се отнася до степента на печене, трябва да се вземе предвид времето на приготвяне и по-добре да изберете средно печено кафе. Тъмната се използва повече за кафени напитки, чиято екстракция (т.е. време, когато горещата вода под налягане преминава през смляното кафе) не надвишава 30 секунди. Ако все пак искате да опитате тъмно кафе, намалете температурата на водата от оригиналните около 92 °C на 88-90 °C.
Грубост на смилане препоръчваме да се настрои на средно или фино.
И един съвет накрая…НЕ ТЪРСЕТЕ ВРЕМЕ ЗА КАФЕ – СЪЗДАВАЙТЕ ГО – достатъчно дълго именно за това страхотно еспресо lungo.
Коментари (0)