- Dominik Škoda
- 25067 гледания
- 0 коментари
Представяме ви още един член на семейството еспресо. Конкретно, един от по-младите представители на това популярно кафе семейство.
Как еспресото стигна до макиато?
Еспресо макиато е творение на италианските баристи, които го представиха на света в края на осемдесетте години на миналия век. Това е класическо или двойно еспресо с малко пяно мляко. Не трябва да има много мляко, за да се запази изразителният вкус на кафето.
Какво ви е необходимо за приготвяне на еспресо макиато?
Определено качествена кафе машина за еспресо, първокласно кафе и пяна за мляко, ако вашата машина не е оборудвана с подходяща дюза. Не бива да забравяте и подходяща чаша или стъкло.
Добавете млякото към готовото еспресо само толкова, колкото да подчертае и омекоти вкуса на кафето.
Интересни факти за еспресо макиато:
- Въпреки че повечето страни са приели оригиналното италианско име, ако искате да поръчате тази кафе напитка в Португалия, помолете обслужването за „cafe pingado”.
- В Италия кафето с мляко се пие особено следобед, когато поръчате еспресо макиато сутрин, имайте предвид, че много заведения ще ви гледат като на странник.
- Когато посетите Австралия и срещнете термина „long macchiato” в кафе, трябва да знаете, че това е напитка от двойно еспресо.
Еспресо макиато е тук за всеки, който търси приоритетно вкус и аромат на качествено кафе, докато разумното количество мляко играе важна, но определено второстепенна роля.

Коментари (0)