Приготвяне на кафе лате макиато

Откъде идва латте макиато – още една от кафевите напитки, чиято основа е еспресо…

Ако очаквате интересна история от началото на двадесетото столетие, този път вероятно ще ви разочаруем. Историята на това кафе е наистина малко завита в тайна. Повечето кафеисти се задоволяват с констатацията, че латте макиато за първи път се е появило в Италия през осемдесетте години на миналия век. И всъщност не става дума за нищо друго освен за "обратен макиато".

Латте макиато – еспресо на трона от млечна пяна

Така че вместо напитка, чиято основа е свежо еспресо, залято с горещо мляко, имате горещо мляко, млечна пяна и чак на нея сяда – наистина като на трон – приготвено еспресо. Цялата коронация ще опишем още по-подробно…

Как от еспресо става латте макиато

  1. На първо място, трябва да пяните млякото. Използвайте мляко с масленост 1 или 2 %, така имате осигурен правилен съотношение на протеини и мазнини, за да се получи качествена кремообразна пяна.
  2. Много от машините за еспресо са оборудвани с млечна струя, или можете да използвате специален пянач.
  3. Пяненото мляко налейте в специална чаша за латте макиато.
  4. Сега пригответе еспресо и внимателно го налейте отгоре на млякото.

Предимството на кафевата напитка с такъв дял мляко е, че няма да има рязко покачване на кръвното налягане заради кофеина. Млякото също е източник на ценни хранителни вещества, независимо дали става дума за протеини или калций.

Който по някаква причина (например поради непоносимост към лактоза) не може да приготви латте макиато от обикновено мляко, има възможност да използва качествени млечни алтернативи Alpro.

С какво латте макиато се различава от кафе латте?

Много хора не различават тези кафеви напитки, но когато погледнете процеса на приготвяне, има една основна разлика. Латте получавате, като добавите пянено мляко към еспресото. В случай на латте макиато добавяте еспресо в пяненото мляко.

Изберете при нас качествена кава, мелачка, кафемашина, френч прес, мока каничка, дрипер, джезве и други.

Обикновено ни радва, когато небето е без облаци, но със сигурност ще намерите много поводи, когато еспресото да се настани на млечен облак и да се насладите на латте макиато.

Dominik Шкода
Автор на статията: Инж. Доминик Шкода
Собственик и директор на компанията GourmetKava OOD, която 15 години управлява електронен магазин за прясно печена кафе и принадлежности за алтернативни приготвяния на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, домашни занаяти и музика.

Свързани продукти

Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика

Бразилия е световен лидер в производството и износа на изключително висококачествено кафе на зърна . Най-известният и най-популярен е 100% Арабика Бразилия Сантос.
В наличност
15,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.