- Dominik Škoda
- 14030 гледания
- 0 коментари

Печенето на кафе е наистина красив алхимичен процес и без съмнение е един от най-значимите моменти, през които преминава кафеното зърно между първоначалното събиране и окончателното мелене за Вашата чаша кафе.
Зеленото кафено зърно може да поеме различни интересни вкусове и тонове, но само правилното печене им дава истински съвършен блясък. Скала на цветовете на кафеното зърно започва със зелен цвят, който постепенно се превръща чрез загуба на вода в светло жълто, канелено кафяво, тъмно кафяво и завършва с черен цвят.
Във всяка фаза на печене се изявяват различни вкусове в кафето и сега Ви приближаваме разликите във вкусовете на кафета, печени на по-светъл степен (канелен цвят) и на по-тъмен степен (тъмно кафяво, city +).
Разлики във вкусовете на светло и тъмно печени кафе
Самото зелено кафено зърно не напомня много на вкуса на кафе. Смляното зелено кафе можете за високото съдържание на антиоксиданти да опитате да заливате с гореща вода и ще Ви напомня по-скоро на зелен чай. За нас интересен момент е когато кафените зърна достигнат цветът светло канелен.
По-светлосетените кафета най-много изтъкват всички оригинални вкусове и тонове, които се намират в кафето. Тези вкусове се губят все повече с продължаващото печене. Светло печени кафета са богати на плодови и карамелови тонове и са подходящи най-вече за алтернативни методи на приготвяне на кафе.
Тъмно печени кафета – при нас това е степента city + (по-тъмно кафяво) бавно губи фините вкусови нюанси, от друга страна тяло на кафето става много по-пълно. За много потребители ще бъде също предимство, че кафето е по-малко кисело. Такова кафе е следователно подходящо най-вече за приготвяне на еспресо.
Кое от тези кафета е по-малко кисело?
Определено може да се каже, че по време на печене киселинността се променя бавно в горчивина. За светло печени кафета е характерно, че са малко по-кисели отколкото тъмно печени кафета. Във всяка смисъл, кафе е плод, а киселинността е типична за плодовете. Става дума за приятни плодовите вкусове, които са напълно естествени за кафетата. Тъмно печени кафета имат значително по-малка киселинност, преобладава леката горчивина.
Како печеното кафе имаме в GourmetKava?
В нашия магазин можете да опитате както светло печени, така и по-тъмно печени кафета. По-тъмната степен на печене е стандартна за всички наши кафета и също е най-любимата сред клиентите. Две от нашите кафета Brazil Santos и Etiopii Sidamo предлагаме и в по-светло печене в канелен цвят. Тези кафета препоръчваме най-вече за алтернативни методи.
Трябва обаче да се отбележи, че нашата по-тъмна степен определено не е толкова тъмна, както често е при веригите кафета. Нашето кафе не вкусва изгоряло и цветът му е хубаво тъмно кафяв, а не въглено черен. Много кафета от търговските вериги освен некачествените зърна се отличават и с висока степен на печене. Кафето често е почти на въглено черно и вкусът му напомня изгоряло. Такова кафе не е нито добро (често е много горчиво), нито здравословно.
>> Всичко кафе, включително класически по-тъмно печени, ще намерите в секцията Зърнесто кафе или Смляно кафе. <<
Кое кафе има повече кофеин?
Много разпространен мит е, че светло печеното кафе има повече кофеин. Истината е, че с промяната на степента на печене количеството кофеин в кафето не се променя значително.
Това, което се променя, е размерът на кафеното зърно. Светло печените зърна са по-малки, и ако измерим една мярка, ще се вместят повече светли зърна, отколкото тъмни. Поради това е възможно крайният резултат да е, че кафето, приготвено от светло печени зърна, съдържа повече кофеин.
Въпреки това, значителната разлика в количеството кофеин е между арабика и робуста. Кафето Robusta съдържа до 2 пъти повече кофеин отколкото арабика. Затова е толкова силно и горчиво. Качествената робуста може да бъде добра за създаване на смеси с арабики. Добавя на нежните арабики сила и повече кофеин.
СЪВЕТ: Не трябва да сте твърде строги към кафето. След печене то се нуждае от малко отдих. По време на печенето се освобождава въглероден диоксид, затова е добре да се остави да почине поне 24 часа, за да изпусне излишните газове. Дори след тези 24 часа кафето продължава да произвежда газ, затова най-добре е да се консумира кафе само няколко дни след печенето. Препоръчваме около 14 дни, когато кафето според нас е в най-добро състояние.
Често задавани въпроси за светло и тъмно печене на кафе
-
Какво е светло и тъмно печене на кафе?
Светло печене е процес, при който кафето се пече по-кратко време при по-ниска температура. Кафето придобива изразен плодов вкус, но по-малко горчивина и кафе вкус. От друга страна, тъмно печене е процес, при който кафето се пече по-дълго време при по-висока температура. Кафето придобива силен кафе вкус, но по-малко плодов вкус.
-
Каква е разликата между светло и тъмно печене на кафе?
Основната разлика между светло и тъмно печене на кафе се крие във вкуса. Светлото печене придава на кафето ясен плодов вкус, докато тъмното печене придава на кафето силен кафе вкус. Светлото печене също има по-малко горчивина и е по-подходящо за студени напитки, докато тъмното печене е по-подходящо за приготвяне на еспресо и други топли напитки.
-
Какви са предимствата и недостатъците на светло и тъмно печене на кафе?
Предимствата на светлото печене са ясен плодов вкус и по-малко горчивина. Недостатък може да бъде по-ниската интензивност на кафе вкуса. От друга страна, предимството на тъмното печене е силният кафе вкус, който се оценява особено от любителите на еспресо. Недостатък може да бъде по-голямата горчивина и по-малко плодов вкус.

Коментари (0)