- Dominik Škoda
- 22202 гледания
- 0 коментари
Кафето принадлежи към ботаническата класа рубиаце и ред coffea. От многото видове coffea, за производството на кафе най-често се използват два основни вида: Арабика и Робуста. Арабика е по-нежна и съдържа по-малко кофеин от Робустата. Арабика беше внесена от арабите през 15-ти век от Източна Африка до Арабия. Робустата е по-силна и съдържа повече кофеин, което я прави по-подбуждаща. Арабиката расте на по-високи, по-хладни територии, докато Робустата предпочита тропически равнинни области.
Кафето може да достигне височина от 3 до 13 метра, но на плантациите обикновено се поддържа височина от 1,5 до 3 метра за по-лесно събиране. Необходимо е осем месеца, за да се развие растение от кафеено зърно, подходящо за засаждане, и още 2 до 6 години, преди да се проведе първата жътва. Кафето цъфти веднъж годишно и отделя аромат, подобен на жасмин. Зрелите кафеени плодове могат да бъдат на растението едновременно с цветята. Едно зряло кафе може да произведе от 5 до 8 килограма кафеени плодове, от които може да се получат 1 до 2 кг кафеени зърна.
Кафето се нуждае от тропичен климат за растеж и е чувствително към екстремни температури, независимо дали са ниски или високи.
Кафето има специфични изисквания към почвата и климата. Идеалната почва за кафе е дълбока, богата на органична материя и добре дренирана. Кафето също се нуждае от редовни валежи, но също така е важно да не е изложено на прекалено дълги периоди на суша.
Жътва на кафе
Когато кафеените плодове достигнат зрелия си червен оттенък, е време за жътва. Жътвата обикновено се извършва ръчно, като работниците внимателно избират само зрелите плодове. След жътвата, кафеените зърна се обработват по различни методи, за да се премахне външната кора и месото, като остават само чистите кафеени зърна.
Обработка на кафе
Обработката на кафеените зърна е ключова стъпка, която може значително да повлияе вкуса на готовото кафе. Съществуват различни методи за обработка. Всеки метод има своите предимства и недостатъци и може да придаде на кафето уникални характеристики.
След обработката, кафеените зърна се сушат на слънце или в сушилни машини, докато не достигнат оптимална влажност. След това зърната се складират, преди да бъдат изпратени на печене. Печенето е следващата критична стъпка в процеса на производство на кафе, при която зърната се загряват до високи температури, което води до химични реакции, които оформят характерния вкус и аромат на кафето.
В Чешката република кафето е много популярна напитка и много хора го консумират всеки ден. Независимо дали предпочитате силно еспресо, латте макиато или класическо черно кафе, важно е да осъзнаете колко труд и грижа се влагат в отглеждането и обработката на кафеените зърна, които завършват в нашите чаши.
Отглеждане на кафе в света
Кафето се отглежда в много страни по света, особено в Америка, Африка и Азия. Съществуват страни с малко, но уникално производство, и след това страни, които произвеждат огромни количества зелено кафе.
През последните две десетилетия има няколко промени в реда на най-големите световни производители на кафе. Ето списък на 10-те най-големи производители на кафеени зърна в света според данни от 2014 година:
- Бразилия - 2.720.520.000 кг
- Виетнам - 1.650.000.000 кг
- Колумбия - 750.000.000 кг
- Индонезия - 540.000.000 кг
- Етиопия - 397.500.000 кг
- Индия - 344.760.000 кг
- Хондурас - 279.000.000 кг
- Мексико - 240.000.000 кг
- Уганда - 240.000.000 кг
- Гватемала - 210.000.000 кг
Освен тези основни производители, качественото кафе се отглежда и в други страни, като Коста Рика, Панама, Перу, Еквадор, Куба, Зимбабве, Танзания, Кения, Малави, Тайланд, Лаос, Мианмар, Непал и Китай.
Коментари (0)