- Dominik Škoda
- 15779 гледания
- 0 коментари
>> Купете безкофеинова кафе в нашия онлайн магазин, предлагаме 100% арабика от Колумбия Зърнеста безкофеинова кафе от 179лв / 250g <<
Как се произвежда безкофеиновата кафе
В момента съществуват два основни метода за производство на безкофеинова кафе, които премахват кофеина от кафеното зърно, като и двата премахват до 97% кофеин. Следователно, ако приготвите чаша безкофеинова зърнеста кафе (250ml), тя ще съдържа от 2-12 мг кофеин. Чаша класическа кафе съдържа приблизително 100 мг или повече кофеин.
-
Първият метод е премахването на кофеин с помощта на органични разтворители. Зеленото кафено зърно се пропарва с водна пара, за да се отворят частично, което позволява проникване на разтворителя, който се свързва с кофеина. След това зърното се отделя от разтворителя с вързан кофеин. Зърното се пропарва отново няколко пъти, докато не се премахнат последните остатъци от разтворителя.
Този метод за производство на безкофеинова кафе има според мнозина предимството, че не влияе значително на вкуса. Недостатък може да бъде рискът от наличие на химикали.
-
Вторият и по-скъп метод за безкофеинова кафе е швейцарският воден процес. Вместо органични разтворители се използва предимно топла вода и водна пара. В тях кафените зърна се накисват и изплакват, за да се отворят и извлекат кофеина. За съжаление, това също води до частично премахване на ароматните съставки. Кофеинът се отделя от водата с помощта на активни въглеродни филтри. Зърната се сушат след това. Водата, съдържаща кофеин и ароматни съставки, се изпари след премахването на кофеина и се редуцира до концентрат, който след това се пръска върху зърната, за да се върнат загубените съставки, освен кофеина.
Предимството на този метод за приготвяне на безкофеинова кафе е липсата на разтворители. Недостатък може да бъде влиянието върху крайния вкус поради премахването на част от ароматните съставки по време на декофеинизацията.
Защо да се откажем от кофеина?
Причините могат да бъдат няколко:
- трябва да ограничите приема на кофеин, защото вече сте над препоръчителните 400 мг кофеин дневно;
- желаете да се насладите на кафе и в късните вечерни часове, без да нарушавате качеството на съня с стимулиращите ефекти;
- имате високо кръвно налягане и лекарят ви препоръча да ограничите консумацията на класическа кафе;
- приемате лекарства, чието действие може да бъде негативно повлияно от кофеина;
- бременни сте или кърмите;
- имате проблеми със съня и склонности към тревожни състояния, които могат да се влошат с по-високи дози кофеин;
- попадате в възрастовата група (деца, тийнейджъри), за която приемът на кофеин не се препоръчва или се препоръчва със значително ограничение.
Улчва ли се с кофеина и важни хранителни вещества?
Възможно е вече да сте срещали мнение, че кафето е днес най-богатият източник на антиоксиданти в храненето на средния човек. Затова автоматично възниква въпросът, дали безкофеиновото кафе ще запази тези ценни вещества. За щастие, да. Според изследванията, безкофеиновото кафе съдържа напълно сравними дози антиоксиданти.
Освен антиоксидантите, чаша безкофеиново кафе предлага и магнезий, калий или витамин B3. В случай на калий това е почти 5% от препоръчителната дневна доза. Може да не изглежда много, но ако пиете ежедневно две до три кафета, вече стигате до интересни числа. Което означава, че и безкофеиновото кафе има своите….
Полезни ефекти за нашето здраве
За да изясним, би било заблуждаващо да смятате, че пиенето на кафе (дали е с кофеин или безкофеин) ще ви помогне да излекувате сериозни заболявания. Гледайте на кафето като на ефективен и проверен помощник. То е източник на вещества с интересни и наистина ефективни превантивни способности, но не можете да се осланяте на него от гледна точка на евентуална терапия.
Цял низ проведени изследвания ясно показва, че редовната консумация на кафе е свързана с редица положителни ефекти. Сред тях са:
- намаляване на риска от развитие на диабет;
- подпомагане на функциите на черния дроб – проведено е изследване, което показва, че консумацията на безкофеинова кафе намалява нивата на определени чернодробни ензими и по този начин защитава чернодробната тъкан;
- безкофеинова кафе има защитен ефект и върху мозъчните клетки, което ѝ предоставя възможност за ефективна превенция на развитие на заболявания като страхуваната болест на Алцхаймер или Паркинсон;
- от експертни източници ясно се вижда, че именно съдържанието на хлорогенова киселина, а не кофеинът, можем да свързваме със намаляване на риска от развитие на старческа деменция;
- докато при кофеиновото кафе често се посочват неприятни странични ефекти като изгаряне на стомаха или рефлукс, ако хората в рамките на проведените изследвания преминат на безкофеинова кафе, обикновено тези нежелани прояви изчезват.
Безкофеинова кафе за бременни и лица с висок кръвно налягане
Ако споделяте с хората, които поради здравословни проблеми, бременност или други причини се отказват от класическа кафе с кофеин, за вас идеален избор е зърнеста безкофеинова кафе. Тя допринася с около 10% от общата световна консумация на кафе.
Източници:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17132260/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664622/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10516914/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124935/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19028509/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7918922/

Коментари (0)