- Dominik Škoda
- 1103 гледания
Виенското кафе е елегантна класика, която радва не само любителите на силно кафе, но и тези, които обичат нещо сладко. Съчетава изискано еспресо с леко разбита сметана, създавайки вкусен контраст от вкусове и текстури. Идеално за неделно следобедно кафе, гости или като десерт в чаша.
Какво е виенско кафе
Виенското кафе (на немски Wiener Melange или Einspänner) има няколко варианта. При нас най-често означава черно кафе (често двойно еспресо), сервирано в чаша или чашка, върху което се поставя сладка сметана вместо мляко. Напитката често се украсява с какао, шоколадови стърготини или канела.
Съставки и пособия
- 1 доза прясно приготвено еспресо (или 2 дози за по-силен вкус)
- 50–100 мл сладкарска сметана (поне 30 % мазнини)
- По избор: захар, какао, настърган шоколад или канела
- Чаша или чаша за еспресо
- Бъркалка или ръчна телена бъркалка
Процедура за приготвяне на виенското кафе
- Пригответе еспресото – идеално с ръчен кафевар или moka кана, или French press. Трябва да е силно и ароматно.
- Разбийте сметаната – не до твърдо. Целта е мек, полутечен текстура, която лесно се наслага и пие.
- Налейте кафето в чашата – веднага след приготвяне, за да остане горещо.
- Внимателно нанесете сметаната отгоре – например с лъжица. Така се постига типичен двуцветен ефект.
- Украсете по желание – с какао, шоколад или канела.
- Не поднасяйте с лъжица – виенското кафе се пие през сметаната, а не се разбърква.
Съвети и варианти
- За по-сладък вкус може да подсладите кафето преди да добавите сметаната.
- Можете да замените класическата сметана с ароматизирана сметана (напр. ванилова).
- Ако използвате безкофеиново кафе, ще зарадвате и вечерните гости или тези, които избягват кофеин.
Кое кафе да изберете?
Препоръчваме използването на богата 100 % арабика с богат аромат или смес арабика и робуста за по-силен фон. В нашия магазин ще намерите специални зърна кафе, които са идеални за приготвяне по виенски стил.
Обобщение
Виенското кафе е лесно за приготвяне, ефектно на вид и вкусно. Чудесно се вписва както за релаксиращи моменти, така и за празнични случаи. Необходими са само качествено еспресо и прясна сметана – и малко кафено чудо е вече готово.