- Dominik Škoda
- 15563 гледания
Студена, пенеста и с удивителна арома – това е frappé – кафе напитка, която през летния сезон владей многобройни кафенета.
Някъде ще срещнете и наименованието гръцко frappé, което се отнася до страната на произход. Кой би помислил, че на международната изява Thessaloniki International Fair през 1957 година служител на компанията Nestlé е приготвил първия frappé.
FRAPPÉ – освежаваща кафе напитка от слънчевата Гърция
Димитрис Вакондийос искаше да се наслади на чаша кафе по време на кратката пауза. За съжаление, нямаше достъп до гореща вода. Вместо това, му беше на разположение шейкър, в който се приготвяше новината на компанията Nestlé – шоколадова напитка за деца. Димитрис реши да импровизира. Смесил е разтворимата кафе със студеното кафе в шейкъра и светът видя рожденето на frappé.
Още преди навлизането на осемдесетте години, frappé стана национална кафе напитка на Гърция. Днес вече има няколко различни варианта. Променят се съдържанието на захарта, съотношението на млякото (обикновено пенливо) и водата (оригиналната версия не съдържа мляко), понякога се срещат добавки от различни ликьори и аромати. Верен допълнителен елемент е сламката поставена във висока чаша за frappé.
Вече ви се пълнят слюнки? Как да направите frappé? Тогава е най-време да добавите...
Приготвяне - рецепта за frappé
- В шейкъра сложете 2-3 чаени лъжички инстант кафе, по вкус добавете захар от тръстика, 10 супени лъжици много студена вода и разбийте добре.
- От шейкъра излейте frappé във висока чаша, в която преди това сте добавили няколко кубчета лед.
- Ако желаете да овкусите напитката с мляко, сега е правилният момент да добавите подходящо количество пенливо мляко.
- И накрая, иконската сламка и сте готови.
Забележка: оригиналната версия на рецепта за frappé е от инстант кафе, но днес често любителите на силно кафе приготвят frappé от охладено еспресо. Изцяло зависи от вас коя версия да изберете.
Ако искате да добавите мляко във frappé, определено разгледайте нашата гама от пенователи. А тези, които предпочитат растителни алтернативи на млякото, също имат избор.
А сега вече можете да се насладите на напитката, която символизира безгрижността на летния отпуск, дългите топли вечери, ленивото време на плажа и летното спокойствие.
Сравнение на приготвянето на frappé с други типове студени и ледени кафета:
От друга страна, имаме италианския ледено кафе коктейл – affogato. Това е хармонично съчетание от сладолед и еспресо. Има богата, кремообразна консистенция с нотка на вкусен кафе аромат. Affogato е кафе и десерт в едно, често се намира в предложенията на италианските гелатерии и кафенета.
След това има freddo кафе, което е особено популярно в южна Европа. Това е ледено еспресо или ледено капучино, което е просто, но освежаващо и предлага изразено кафе изживяване.
Не трябва да забравяме и американския ледено кафе хит – cold brew. Това кафе се приготвя чрез студена екстракция през няколко часа, което му придава по-мек и по-малко горчив профил.
И накрая, nitro кафе е още една студена напитка, която предлага напълно различно изживяване. Nitro е cold brew кафе газирано с азот, което му придава бархатиста гладка текстура и кремообразна пяна на повърхността.
При сравняването на frappé с тези видове кафе, важно е да се има предвид, че frappé е уникален със своята пянливост и балансиран вкус. От друга страна, ако търсите нещо по-богато и десертно, affogato може да бъде правилният избор. Freddo и cold brew са отлични, ако предпочитате по-силен кафе вкус.
