Производство на разтворимо кафе

káva

Откъде идва разтворимата кафе? Как се произвежда разтворимата кафе? И може ли моментната кафе да конкурира традиционно приготвеното качествено кафе?

Разтворимата кафе е по-стара, отколкото си мислите…

Който счита разтворимата кафе за феномен на двадесети век, несъмнено ще бъде изненадан от нейната история. Нека накратко припомним няколко ключови моменти:

  • Първата споменавка за т.нар. моментна кафе идва от 1771 г. от Великобритания.

  • През 1853 г. се появява първата американска версия на тази кафе, тествана между другото по време на гражданската война.

  • С първия достатъчно стабилен продукт през 1901 г. японецът Сартори Като, който стои зад метода за производство на моментен чай.

  • Пет години по-късно британският химик Г. Ц. Вашингтон усъвършенства процеса на производство на разтворимата кафе, който след това доминира американския пазар тридесет години.

  • През 1938 г. компанията Nestlé произвежда първото си Nescafé. По това време в кафения прах все още се добавят въглехидратни компоненти.

  • Това се постига едва през петдесетте години, когато успяваха да произведат чиста разтворима кафе, т.е. без допълнителни примеси.

Изберете при нас качествена кафе, мелница, кафемашина, french press, мока тенджера, dripper, джева и други.

Как протича процесът на производство на разтворимата кафе?

  1. Екстракция – прожжената, смляна кафе се обработва с помощта на висок натиск и гореща вода, получава се течен екстракт, всъщност много силно концентрирана кафе.

  2. Сушене – чрез действие на високи температури (около 250 °C) или обратно на голямо студене (-40 °C) кафе екстрактът се суши и по-нататък се обработва така, че резултатът да бъдат или гранули или разхлабен, фин прах.

  3. Възстановяване на аромата – чрез тази обработка кафето губи своя типичен аромат, който обаче обикновено се цени много високо от любителите на крайния напитък. Затова е желателно да се добави аромат на моментната кафе.

  4. Опаковане – разтворимата кафе не трябва да бъде изложена на влага, затова се опакова в така наречената защитна атмосфера с използване на различни газове, които едновременно предотвратяват загубата на вкус и аромат.

Благодарение на краткото описание ясно виждате, че и моментната кафе остава кафе, въпреки че нейните най-големи противници често твърдят обратното.

Кои са основните разлики между моментната и традиционно приготвената кафе?

Съдържание на кофеин – 250 мл моментна кафе (приготвена с използване на 1 кафена лъжичка прах) съдържа приблизително 30-90 мг кофеин, същото количество преливка на кафе предлага 70-140 мг кофеин, за сравнение едно еспресо съдържа около 200 мг.

Съдържание на антиоксиданти – проведените изследвания показват, че и моментната кафе запазва съдържанието на ценни антиоксиданти, като поради процеса на обработка има дори някои здравословни полезни вещества повече от традиционно приготвената кафе.

Съдържание на акриламид – акриламидът е потенциално вредна субстанция, която се образува по време на печенето на кафе. Разтворимата кафе го съдържа около два пъти повече от традиционно приготвената. Но трябва да знаете, че това никога не е доза, която да може по някакъв начин да застраши вашето здраве.

Ползи за здравето – в този аспект моментната кафе предлага същите ползи като класическата, независимо дали става въпрос за поддръжка на мозъчните функции, ускоряване на метаболизма, намаляване на риска от развитие на депресии или подобряване на функцията на черния дроб.

Въпреки че истинският познавач на кафе не може да получи съответстващо преживяване от консумацията на моментната версия, тя все пак представлява бърз и лесен път до чаша от любимия напитък, когато просто нямате на разположение кафемашина или друг инструмент, необходим за традиционната приготвяне на кафе.

Най-често задавани въпроси за разтворимата кафе и нейното производство:

  1. Как се произвежда разтворимата кафе?

    Разтворимата кафе се произвежда чрез смесване на прожжените кафени зърна с гореща вода, а след това изпаряване на водата, докато остане само сухота. Този процес се нарича сублимационно сушене.

  2. Разтворимата кафе е вредна за здравето?

    Разтворимата кафе съдържа същото количество кофеин като обичайната кафе, така че от гледна точка на съдържанието на кофеин не е по-вредна. Въпреки това много марки разтворима кафе съдържат добавени вещества като захар или изкуствени подсладители, които могат да бъдат опасни за здравето, ако се консумират в прекомерни количества.

  3. Може ли разтворимата кафе да се счита за качествена алтернатива на обичайната кафе?

    Това зависи от предпочитанията на индивида. Разтворимата кафе се произвежда по различни начини и качеството може да варира в зависимост от марката и производителя. Въпреки това много хора я смятат за по-практична и по-лесна алтернатива на обичайната кафе, особено ако нямат достъп до прясно смляна кафе или нямат време за приготвяне на кафе от кафемашина.

Dominik Škoda
Автор на статията: Ing. Dominik Škoda
Собственик и директор на компанията GourmetKava s.r.o., която управлява 15 години онлайн магазин със свежо прожжена кафе и аксесоари за алтернативни приготовления на кафе. Владелец на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, хоби и музика.

Източници:

http://www.madehow.com/Volume-3/Instant-Coffee.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23442632/

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4104

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11897178/

Свързани продукти

Brazil Fazenda Rainforest, кафе на зърна арабика Brazil Fazenda Rainforest, кафе на зърна арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Brazil Fazenda Rainforest, кафе на зърна арабика

Изключително ниска киселинност и шоколадов вкус са съчетани в кафе Brazil Fazenda Rainforest, купувайки което вие подкрепяте идеята за екологичен и социален начин за отглеждане на кафе .
В наличност
16,90 лв.
Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна 2
Налично
Нашето GourmetKava

Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна

Уникална смес от 5 вида арабика от Централна и Южна Америка, допълнена с качествена робуста , за еспресо, пълно с вкус, сила и качествен крем.
В наличност
14,90 лв.
Етиопия Сидамо, зърнова кафе арабика Етиопия Сидамо, зърнова кафе арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Етиопия Сидамо, зърнова кафе арабика

Етиопия е дала на кафето името си по името на етиопската провинция Кафу, така че не е изненада, че едно от най-добрите кафета в света се отглежда точно там.
В наличност
18,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.