- Dominik Škoda
- 15236 гледания
- 0 коментари
На тази страница ще намерите обобщение на основните параметри на правилно приготвените напитки от еспресо. От една страна, това е очевидно нещо, от друга страна, за съжаление в Чешката република голяма част от кафенетата приготвят напитките по свой собствен начин. Затова следната информация е полезна най-вече в кафене, където често от първ поглед можете да разпознаете дали тук се приготвя кафе правилно, или е просто второстепенна дейност, при която приготвят кафе само за да има и вкусът не е на първо място.
Защо е добре да знаете, или как да изберете добро кафене?
Също така помнете, че добро еспресо трябва да бъде от парен еспресо машина и го приготвя бариста. Ако в кафенето виждате парната машина, което е доста често, можете да наблюдавате колко дълго кафе изтича от парния пръстен. В лошите кафенета често нямат правилно настроена мелница, така че кафето обикновено изтича твърде бързо, е водно, кисело, без вкус и тяло. Колко правилно се приготвя еспресото можете лесно да изчислите, правилно трябва да изтича от машината за 25-35 секунди.
Подробна информация може да прочетете в нашия статия за приготовление на еспресо.
Еспресо
Класическото еспресо има обем 30 ±5 мл и се приготвя на парна машина. Така приготвеното кафе е основа за много други напитки, като най-често се комбинира с мляко или вода. Друг вариант на еспресо е doppio или на английски double shot, което представлява двойна доза еспресо с обем 60 мл.
Обем: 30ml, +-5ml
Чаша: 60-90ml
Основна напитка от която се приготвят останалите.
Американо
Еспресо допълнено с гореща вода, най-често в съотношение около 1:5. Това кафе се сервира в голяма чаша за капучино с обем 150-180 мл
Обем: cca 180 ml
Чаша: 150-180 ml
Капучино
Напитка с обем от 150 до 180 мл от еспресо и разтопено мляко. Млякото при разбиване никога не трябва да превишава температурата от 65 °C, затова се правилно приготвеним капучино никога не можете да се изгорите.
Обем: 150-180 ml
Чаша: 150-180 ml
Caffè latte
Става въпрос за напитка с обем повече от 250 мл. Има по-голям обем и по-голям дял на млечната пяна от капучино. Вариант на тази кафе е latte macchiato, при приготвянето му първо се излива разтопеното мляко и само след това еспресото.
Обем: 250-300 ml
Чаша: 280-330 ml
Flat white
Сервира се в чаша с обем около 160 ml и представлява espresso doppio залято с млечна пяна. Следователно, става въпрос за кафе, подобно на капучино, но с по-високо съотношение на кафе.
Обем: 160 ml
Чаша: 160-180 ml
Espresso macchiato
Става въпрос за еспресо в класическа чаша от 60-90 ml залято с млечна пяна. Отново съотношението кафе към мляко е по-високо, но се използва само класическо 30 ml еспресо.
Обем: 80 ml
Чаша: 60-90 ml
Може да ви интересува
Благодарим на уебсайта за използваните изображения
https://www.piccoloneexistuje.cz
-
Други методи за приготвяне на кафе
- Приготвяне на кафе във french press
- Приготвяне на кафе Cold brew (студено кафе)
- Приготвяне на кафе в moka конвичка
- Приготвяне на кафе в джезва
- Приготвяне на кафе във Vacuum pot
- Приготвяне на филтрирано кафе
- Приготвяне на кафе - Espresso - пълен наръчник
- Приготвяне на кафе в Aeropress
- Приготвяне на зелено кафе с печене
- Приготвяне на виетнамско кафе
- Приготвяне на кафе в Chemex
- Приготвяне на yerba maté в kalabase
- Ледено кафе - рецепти за 6 начина
- Аромати за кафе
- Приготвяне на flat white кафе
- Приготвяне на frappe кафе
- Приготвяне на batch brew кафе
- Приготвяне на espresso tonic кафе
- Приготвяне на капучино кафе
- Приготвяне на caffe latte кафе
- Приготвяне на latte macchiato кафе
- Приготвяне на espresso macchiato кафе
- Приготвяне на ristretto кафе
- Приготвяне на espresso doppio кафе
- Приготвяне на americano кафе
- Приготвяне на lungo кафе

Коментари (0)