Dos Mundos Guatemala La Senda 250g
Ново лимитирано кафе с отличителен характер, което гарантирано ще задоволи всички любители на сладкото и плодово кафе. Аромат: манго - мандарина - сушени фурми
Оценка на купа: 88,5 точки
Район: Acantenango Ферма: Finca La SendaФермери:
Сорт: 100% арабика бурбон Обработка накафето: естествена с карбонова мацерация 450 часаНадморска височина : 1 800 м.
Началото на историята на ферма La Senda датира от 40-те години на миналия век, когато бащата на Арналдо е бил пионер в отглеждането на кафе в района на Акантенанго. Арналдо прекарва цялата си младост във фермата за кафе, а през последните си години доставя реколтата си на местния кооператив. През 2017 г. обаче настъпва повратна точка. Търговец на специализирано кафе посещава региона и по време на слепите чаши посочва кафето от тази конкретна ферма. След няколко обсъждания Арналдо и съпругата му решават да изградят собствени съоръжения за преработка. Те се научили как да работят с кафето, за да съчетаят знанията си с нови методи на преработка, за да постигнат най-добри резултати.
С подкрепата на семейството и приятелите си те съсредоточават усилията си върху подбора на черешите, дългата и контролирана ферментация, както и бавното сушене на сянка. През годината във фермата работят 14 служители, а по време на прибирането на реколтата - около 70, като всички са от местното село.
Преработка: след като узрелите плодове достигнат определено съдържание на захар (над 20 BRIX), те се събират на ръка. След това се транспортират до преработвателното предприятие, където черешите се измиват. След това черешите се поставят в полипропиленови торби и се затварят за 450 часа, за да се осигури правилна ферментация. Следващата стъпка е процесът на сушене на черешите до достигане на идеалното съдържание на влага за износ.
Карбонична мацерация: Карбоничната мацерация е техника за преработка, вдъхновена от производството на вино. Кафените череши се затварят в пластмасови торбички, наречени GrainPro, и се подлагат на анаеробна ферментация (в отсъствие на кислород). Тъй като кората на черешите остава непокътната, ферментацията може да продължи от няколко дни до седмици.
Може би ще харесате също
LB PLACEHOLDER