Приготвяне на кафе в кана за кафе

Много стара метод за приготвяне на кафе, който у нас не е много известен, но в света дори се състезават с него. Кафе от джезва има съвсем различен вкус от кафето, приготвено чрез наливане или под налягане. Отделянето на утайка от екстракта не се прави, както е в случая с другите методи на приготвяне.

Някак особено е също така подслаждането на кафето и добавянето на подправки при приготвянето, но това произтича от дългата традиция. Кафето от джезва естествено съдържа утайка в напитката, което не е по вкуса на всички. Също така трябва да се следи целият процес на приготвяне, за да не прелее кафето :-) Въпреки това, то носи и много предимства, вижте по-долу.

Защо джезва | Грубост на смиланетоУказания за приготвяне | Всичко за приготвянето

ЗАЩО ДА ПРИГОТВЯТЕ ДЖЕЗВА?

  • различен вкус от другите методи на приготвяне
  • традиция на приготвяне
  • джезва също е подходяща като украса на интериора или кухнята
  • непретенциозно поддържане

ГРУБОСТ НА СМИЛАНЕТО: много фино

Идеално е да смелите кафето винаги свежо непосредствено преди всяко приготвяне. За джезва изборно кафе се смели напълно фино до прах, такова смилане практически не може да се постигне у дома с обикновена мелачка, затова може да се препоръча смилане в магазина (например при нас). При домашно смилане можете да смелите кафето по-грубо и след това да го счукате в хаванче, или да купите една от малкото подходящи мелачки като Лодос Истанбул

КАК ДА ПРИГОТВЯТЕ КАФЕ В ДЖЕЗВА?

Общо време за приготвяне: до 3 минути

Количество кафе: идеално 6 грама / 50ml, кафето от джезва се традиционно пие в по-малки чаши, но могат да се правят и по-големи порции, зависи от вас :-)

Указания как да приготвите кафе с джезва

  1. За приготвянето на кафе в джезва е необходимо да смелите кафените зърна колкото се може по-фино, до вида на прах, или да купите направо вече смляно кафе, например кафе Ефенди от Турция.
  2. За приготвяне на правилното турско кафе с сладък подправен вкус поставете джезвата на източник на топлина, добавете около 20ml вода, захар и подправки (например кардамон).
  3. Изчакайте, докато водата със захарта започне да ври и се образува карамел. Обикновено за една чаша кафе се добавят две лъжички кафе и една лъжичка захар. Тази стъпка можете да пропуснете и да приготвите в джезвата само самото кафе. 
  4. Добавете кафето и долейте остатъка от водата до две трети от джезвата.
  5. Изчакайте, докато кафето започне да ври и докато пяната не стигне до ръба на джезвата. След това махнете джезвата от печката и добавете малко количество пяна в чашките.
  6. Отново доведете кафето до виране и повторете още два пъти същата процедура. Така че кафето сме довели до виране 3x.
  7. Кафето от джезвата оставете за малко настрани и оставете 30s в тихота така, че утайката да падне. Можете да завъртите джезвата, за да се измие кафето от стените.
  8. Налейте кафето в чашките.
Изберете при нас качествено кафе, мелачка, кавовар, френч прес, мока каничка, дрипер, джезва и още много.

Dominik Šкода
Автор на статията: Инж. Доминик Шкода
Собственик и директор на компанията GourmetKava EOOD, която 15 години управлява електронен магазин за свежо печено кафе и принадлежности за алтернативни методи на приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но също така любител на природата, ръчна работа и музика.

ИСКАТЕ ЛИ ДА КУПИТЕ ДЖЕЗВА?

Свързани продукти

Džezva Kaffia 250 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 250 ml (tradiční turecká) 2
Изчерпана наличност
Džezva (турско кафе)

Kaffia L (традиционен турски език)

Ръчно изработена медна джаджава направо от турската провинция. Джазвата е изкована по традиционния занаятчийски метод. Обем: 220-250 ml (ръчна изработка, размерът може леко да варира в зависимост от броя)
Изчерпана наличност
29,90 лв.
Džezva Kaffia 200 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 200 ml (tradiční turecká) 2
Налично
Džezva (турско кафе)

Kaffia M (традиционен турски език)

Ръчно изработена медна джаджава направо от турската провинция. Джазвата е изкована по традиционния занаятчийски метод. Обем: 180-200 ml (ръчна изработка, размерът може да варира леко в зависимост от броя)
В наличност
25,90 лв.
Džezva Kaffia 150 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 150 ml (tradiční turecká) 2
Налично
Džezva (турско кафе)

Kaffia S (традиционен турски език)

Ръчно изработена медна джаджава направо от турската провинция. Джазвата е изкована по традиционния занаятчийски метод. Обем: 140-160 ml (ръчна изработка, размерът може леко да варира в зависимост от броя)
В наличност
23,90 лв.
Džezva Kaffia 290 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 290 ml (tradiční turecká) 2
Налично
Džezva (турско кафе)

Kaffia XL (традиционна турска)

Ръчно изработена медна джаджава направо от турската провинция. Джазвата е изкована по традиционния занаятчийски метод. Обем: 280-300 ml (ръчна изработка, размерът може леко да варира в зависимост от броя)
В наличност
34,90 лв.
Turecký balíček
  • -3%
  • Комплект
Изчерпана наличност
♥ Подаръци ♥

Турски пакет

Първокласно турско прясно смляно кафе Efendi 250g и ръчно изработена джезве L (220-250ml) за традиционно и автентично приготвяне на отлично турско кафе.
Изчерпана наличност
47,90 лв. 48,75 лв.
Turecká káva 250g Kurukahveci Mehmet Efendi
Налично
Кафе

Турско кафе 250g Kurukahveci Mehmet Efendi

Първокласно турско кафе Efendi, създадено специално за приготвяне в джаза, автентично преживяване на традиционно печено кафе арабика. Опаковка: 250 г смляно кафе
В наличност
16,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация