- Dominik Škoda
- 21265 гледания
- 0 коментари
Много стара метод за приготвяне на кафе, който у нас не е много известен, но в света дори се състезават с него. Кафе от джезва има съвсем различен вкус от кафето, приготвено чрез наливане или под налягане. Отделянето на утайка от екстракта не се прави, както е в случая с другите методи на приготвяне.
Някак особено е също така подслаждането на кафето и добавянето на подправки при приготвянето, но това произтича от дългата традиция. Кафето от джезва естествено съдържа утайка в напитката, което не е по вкуса на всички. Също така трябва да се следи целият процес на приготвяне, за да не прелее кафето :-) Въпреки това, то носи и много предимства, вижте по-долу.
Защо джезва | Грубост на смилането | Указания за приготвяне | Всичко за приготвянето
ЗАЩО ДА ПРИГОТВЯТЕ ДЖЕЗВА?
- различен вкус от другите методи на приготвяне
- традиция на приготвяне
- джезва също е подходяща като украса на интериора или кухнята
- непретенциозно поддържане
ГРУБОСТ НА СМИЛАНЕТО: много фино
Идеално е да смелите кафето винаги свежо непосредствено преди всяко приготвяне. За джезва изборно кафе се смели напълно фино до прах, такова смилане практически не може да се постигне у дома с обикновена мелачка, затова може да се препоръча смилане в магазина (например при нас). При домашно смилане можете да смелите кафето по-грубо и след това да го счукате в хаванче, или да купите една от малкото подходящи мелачки като Лодос Истанбул.

КАК ДА ПРИГОТВЯТЕ КАФЕ В ДЖЕЗВА?
✔ Общо време за приготвяне: до 3 минути
✔ Количество кафе: идеално 6 грама / 50ml, кафето от джезва се традиционно пие в по-малки чаши, но могат да се правят и по-големи порции, зависи от вас :-)
Указания как да приготвите кафе с джезва
- За приготвянето на кафе в джезва е необходимо да смелите кафените зърна колкото се може по-фино, до вида на прах, или да купите направо вече смляно кафе, например кафе Ефенди от Турция.
- За приготвяне на правилното турско кафе с сладък подправен вкус поставете джезвата на източник на топлина, добавете около 20ml вода, захар и подправки (например кардамон).
- Изчакайте, докато водата със захарта започне да ври и се образува карамел. Обикновено за една чаша кафе се добавят две лъжички кафе и една лъжичка захар. Тази стъпка можете да пропуснете и да приготвите в джезвата само самото кафе.
- Добавете кафето и долейте остатъка от водата до две трети от джезвата.
- Изчакайте, докато кафето започне да ври и докато пяната не стигне до ръба на джезвата. След това махнете джезвата от печката и добавете малко количество пяна в чашките.
- Отново доведете кафето до виране и повторете още два пъти същата процедура. Така че кафето сме довели до виране 3x.
- Кафето от джезвата оставете за малко настрани и оставете 30s в тихота така, че утайката да падне. Можете да завъртите джезвата, за да се измие кафето от стените.
- Налейте кафето в чашките.

Коментари (0)