- Dominik Škoda
- 8783 гледания
- 0 коментари
Ако някой pour-over апарат за приготвяне на филтрирана кафе наистина има стил и красив дизайн, това без съмнение е pour-over апаратът Chemex. Изобретение, което видя светлината на деня в САЩ още през 1940 година. Неговият изобретател, първоначално химик и доктор Peter Schlumbohm, вече след три години от пускането му на пазара беше включен в престижната колекция модерен дизайн MOMA.
Самият му автор твърди: "Дори и най-големият фурна може да приготви отлична кафе с помощта на Chemex." Ако и вие искате наистина качествено да приготвите кафе с помощта на Chemex, продължете да четете.
Независимо от размера на Chemex, който изберете (ние предлагаме всички размери, за 3, 6, 8 и 10 чаши), препоръчваме да използвате оригиналните сгъваеми хартияни филтри Chemex, които също са налични при нас в e-магазина.

ПРЕИМСТВА НА ПРИГОТВЯНЕТО НА КАФЕ В CHEMEX
- прекрасно чиста кафе с пълен вкус
- лесна подготовка и поддръжка
- възможност за приготвяне на по-голямо количество филтрирана кафе (в сравнение с V60)
- не е необходима допълнителна принадлежност, напр. задвижвач
- дизайн
ГРЯБОТА НА МЕЛЕНЕТО: средно грубо мелене, малко по-грубо от drip
Идеално е да смелите кафе (препоръчваме селекция) винаги прясно, непосредствено преди всяко приготвяне. В Chemex кафето се мели доста грубо, немного по-грубо от drip, т.е. приблизителната консистенция на гранулиран захар.
КАК ДА ПРИГОТВИМ CHEMEX?
✔ Общо време за приготвяне: около 4 минути
✔ Количество кафе: идеално 36 грама / 600ml
Инструкция за приготвяне на кафе с помощта на Chemex
- Пригответе кафе зърната, напр. 36 грама и 600 ml филтрирана вода при температура 93-95°C, ще ни трябват и секундомер за измерване на времето. Общо време за приготвяне - 3-4 минути.
- Измийте зърната малко по-грубо от drip апарата - около степен 7 на въображаема десетточкова скала (средно грубо мелене).
- В горната част на съдата поставете Chemex филтър, който изплакнете с гореща вода. Също така изплакнете съда, която ще се загрее и няма да охлади кафето. След това излейте тази вода от съда.
- Наредете кафето във филтъра и леко наклонете съда - така кафето ще се разпредели добре.
- След това го поръсете с около 50ml гореща вода. От кафето започва да се отделя въглероден диоксид, който пречи на правилната екстракция. Стартирайте секундомера.
- След 30 секунди бавно налейте водата кръгови движения, ако е възможно постоянно през цялото време. За тази цел перфектно подхожда напр. Hario Buono чайник с тясно гръбло.
- Кафето от Chemex е готово и можем да го сервираме. Общото време за екстракция трябва да бъде около 4 минути. Ако времето за преливане е по-бързо от 3 минути, настройте млина за по-фино мелене следващия път.
СЪВЕТ: Разбира се, най-важно е вашият личен вкус. Ако ви се струва, че кафето има слабо тяло, опитайте следващия път да смелите кафето малко по-фино и намалете съотношението кафе и вода. Ако ви се струва, че кафето е твърде горчиво, смелете го следващия път малко по-грубо и увеличете съотношението кафе и вода. Опитайте се при това винаги да поддържате същата температура на водата и същото време за крайна екстракция.

Коментари (0)