- Dominik Škoda
- 21837 гледания
- 0 коментари
Фактът, че кафето подкрепя креативното мислене, свидетелства и броят на видовете кафе напитки, които днес се предлагат в кафенета по целия свят. Всеки от тях има своя история, своя човек, своя идея…
Каква е историята на ристретото?
Знаем, че то принадлежи към по-младите видове кафе напитки. Бумът на ристретото настъпи през осемдесетте години на миналия век. И може би е свързан с това как времето започна да се ускорява. Кой не би искал кафе, което е бързо приготвено и бързо изпито?
Що се отнася до човек, свързал името си с ристретото, най-често се споменава Дейвид Шомър. Той по това време е притежавал кафене Espresso Vivace в американския Сиатъл. Както самият той обичал да казва, кафето трябва да бъде гъсто като мед и да се побира в една глътка.
Това може да му е успяло само чрез адаптиране на класическото еспресо. В espresso ristretto остава оригиналната доза кафе, но количеството вода е намалено. И парадоксално, също така и кофеинът.
Къде изчезна кофеинът от ристретото?
Повечето хора са убедени, че ако дозата кафе се използва с по-малко количество вода, резултатната напитка задължително трябва да съдържа повече кофеин. Все пак е по-концентрирана! И така ще ви се струва на вкус. Богатият вкус на ристретото се дължи най-вече на по-високата концентрация на етерични масла.
Съдържанието на кофеин е по-ниско в сравнение с еспресото. Количеството зависи от начина на смилане и вида на кафето, но поради по-бързото приготвяне, кофеинът просто не успява да се освободи в съответното количество в настъпващото кафе.
Espresso ristretto не прощава нищо
…поне що се отнася до избора на кафе. С оглед на начина на приготвяне, напълно отпада шансът да скриете някакви недостатъци в аромата или вкуса.
Що се отнася до грубостта на смилане, според експертите кафето трябва да бъде фино смляно.
Идеално е да не използвате хлорирана вода за приготвяне, тъй като тя значително нарушава вкуса на готовата напитка.
А когато се стигне до степента на печене, на север в Италия ще ви препоръчат средно печено кафе, докато на юг ще гласуват за тъмно печено, което добре запазва шоколадовия вкус. Ще видите сами към кого ще се присъедините.
С какво се различават еспресото и ристретото
За да имате ясна представа, сме подготвили за вас прегледна таблица.
|
Еспресо |
||
|
Доза кафе |
8-12 г |
8-12 г |
|
Количество вода |
30 мл |
15-20 мл |
|
Време за приготвяне |
25-30 секунди |
15-17 секунди |
|
50-70 мг |
25-30 мг |
Така че, ако искате малко, интензивно на вкус кафе, но се страхувате от прекомерна доза кофеин, ристретото е идеалната напитка за вас.
Лъжичка и захар при ристретото не търсете
Когато поръчвате ристрето в кафене и получите малка чашка кафе без лъжичка или захар, не се притеснявайте, че сервитьорът е забравил нещо. Това кафе се пие без захар и без разбъркване, и според експертите изключително след хранене. И е добре да се напиете чиста вода преди това, за да можете да се насладите напълно на вкуса на кафе ристрето.
Коментари (0)