- Dominik Škoda
- 20589 гледания
- 0 коментари
Говори се, че има силата на кафето, здрав е като зелен чай и вкусен като шоколад. Можете ли да го приготвите правилно?
Йерба мате произхожда от Южна Америка, приготвя се от листата на парагвайската цезмина, което е дърво, изискващо доста специфични условия (надморска височина 500-1000 метра, висока влажност и температура от 16-28 °C). В своя матичен континент този вид цезмина се среща предимно в южна Бразилия и северните райони на Аржентина и Парагвай.
Yerba maté ни предлага като напитка предимно:
- силни антиоксидантни ефекти;
- увеличаване на нивото на енергия и подобряване на концентрацията (благодарение на съдържанието на кофеин);
- редуциране на умората (особено мускулната) и подобряване на контракцията на мускулите, което увеличава спортното представяне;
- антибактериални свойства;
- ускоряване на метаболизма и подпомагане на изгарянето на мазнините.
А как да приготвите напитка с толкова благоприятни ефекти?
YERBA MATÉ ОТ ЧАШКА
- Поставете 1-2 чаша йерба мате чай, леко навлажнени със студена вода, в чаша.
- Всичко залейте с гореща вода с температура около 80 °C.
- Оставете чая да се накисва 5 минути, след което махнете чашките.
YERBA MATÉ ОТ НАПЛИНЕН ЧАЙ
- В чайник или френска преса сипете 1-2 супени лъжици yerba maté чай, леко навлажнен със студена вода.
- Всичко залейте с ¼ - ½ литра гореща вода с температура около 80 °C.
- След пет минути накисване прецедете чая.
YERBA MATÉ ОТ НАПЛИНЕН ЧАЙ ПО ТРАДИЦИОНЕН НАЧИН
Традицията гласи, че чая йерба мате се приготвя в специален съд, наречен калабаса.
- В калабасата сипете 2-3 чаени лъжички yerba maté чай, леко овлажнен със студена вода.
- В съда поставете метална сламка, наречена бомбила, и бавно, внимателно налейте гореща вода с температура 80 °C върху нея.
- Пийте напитката на глътки чрез сламката. По време на консумацията можете да добавяте вода, сами ще разпознаете кога чаят все още запазва своя типичен вкус.
Тези, които предпочитат чая по-сладък, могат да подсладят yerba maté с малко качествен, най-добре нерафиниран захар. Подходящи са и мед, стевия или меласа.
Коментари (0)