- Dominik Škoda
- 9169 гледания
- 0 коментари

Тази статия има за цел да изясни основните проблеми на еспресо кафе машините и тяхното функциониране, като се има предвид, че в тази област има много митове и неясноти. Днешният пазар е пренаситен с много кафе машини. Пускат се реклами за това как можете да си приготвите кафе у дома като от италианска кафене, производителите се съревновават в това какво всичко машината за кафе сама може да направи. Общата им характеристика е също, че се продават предимно в магазини за потребителска електроника, независимо дали в търговски центрове или в големи онлайн магазини, където на едно място можете да купите храна за куче, прах за пране и гарантирано най-добрата кафе машина.
За съжаление, точно там няма да намерите истинската еспресо кафе машина. Как е възможно? И как да изберете правилната кафе машина?
Какво е еспресо кафе?
Трябва да започнем с дефиниране на това какво е еспресо. Еспресо е напитка от около 7-8 г кафе с обем от около 25 мл, която се получава чрез преминаване на вода под налягане през ръката на машината за около 30 секунди. Това е много важно, нищо друго не е еспресо. За съжаление, 90% от потребителските кафе машини на пазара не могат да го постигнат, поради което вашето кафе никога няма да има вкуса на правилната кафене. От тези параметри особено важни са размерът на чашите за кафе и времето на екстракция.
1. Размер на чашата за еспресо
Да, правилното еспресо е наистина малка чаша кафе, но какво ако предпочитате голямо? Как го правят в добрата кафене? Кафето там не се приготвя така, че през ръката с кафе да премине около 150-200 мл вода, а се прави около 25 мл еспресо и остатъкът се долива с гореща вода. Разликата във вкуса ще бъде огромна. А сега обратно към потребителските кафе машини. Те ще направят по-голямо кафе (например американо) точно така, че просто с кафе преминава толкова вода, колкото изберете, и това е всичко.
Потребителските кафе машини правят по-голям обем кафе неправилно. Това е предимно поради това, че не само резултатният вкус ще е лош, но и дългата екстракция ще извлече от прясното кафе (препоръчваме селектирано) вещества, които могат да причинят киселини в стомаха. Просто вещества, които не искате в кафето, и затова е необходимо винаги да се спазват правилните рецепти за приготвяне на кафе.
2. Време на екстракция на кафе срещу размер на чашата
Знаем, че времето трябва да е 30 секунди, но как се случва това? Много хора може да смятат, че в кафемашината има таймер и той просто се изключва след 30 секунди и през тези 30 секунди се изливат само 25 мл кафе. Не е така. Еспресото е много по-прост инструмент. От кафемашината излиза вода под налягане, смленото кафе оказва съпротива и кафе изтича.
3. Грубост на мелене и количество кафе в ръчката на еспресо кафемашината
Точно чрез грубост на мелене и количество мляно кафе в ръчката се получава определен обем кафе за определено време. Това не може да се изчисли по някакъв начин, просто трябва да се опита и с няколко експеримента да се намери правилната грубост на мелене на кафето. Това е много чувствителен процес, където ролята играят стотици грамове и много дребни разлики в меленето. Например, на скалата 1-40 на мелницата може да направи разлика между 1 степен и 8 мл напитка, затова са необходими много прецизни и чувствителни, т.е. професионални мелници.
4. Защо обикновените кафе машини не умеят това?
Не е толкова лесно. Сега вероятно всеки е наясно, че по принцип, как функционират обикновените кафемашини (т.е. натискате бутон и изтича определен обем кафе) невъзможно е да се постигне правилното еспресо. Това е процес на опит и грешка, и машината трябва сама да приготви няколко напитки, преди да се калибрира. И така обикновените кафе машини от магазините не функционират така.
Потребителските кафе машини за еспресо не работят с параметри като време и грубост на кафето, те вземат под внимание само обема и количеството. Те също са приспособени да направят кафена напитка от всякакво смляно кафе. За да се направи това, кафето и грубостта на мелене не оказват съпротива, а самите чаши в ръчката на кафемашината, и така потребителят може спокойно да сложи грубо смляно кафе в ръчката, и то ще премине.
Кафето е водно, без вкус и тяло, но възниква кафена напитка. Но никога няма да има вкус като кафето от добрата кафене.
5. Защо еспресото изисква качествено мелене на кафе?
От всичко, което описахме по-горе, е ясно, че всичко се върти около мленето на кафе. Но колко добър трябва да е мелницата за кафе? За съжаление, тук не може да се правят много компромиси, въпреки че сме сигурни, че много от вас ще се опитат. Разбираме го. Често е необходимо да преминете през този процес. Мелницата е скъпа, искате да опитате нещо различно, но след време ще разберете, че това е загуба на време и ще си закупите качествена мелница.
Необходимо е, че мелницата има достатъчно прецизна настройка на грубостта, т.е. поне 40 стъпки между грубостта за френч прес и джезва, тук изхождаме от личен опит с Baratza Sette 270, където има общо 40 степени. За представа, ако имам еднакъв обем на чашата и същото количество кафе, разликата от 1 степен грубост на мелене ще доведе до кафе с обем около 5 мл повече, т.е. 20% от обема на чашите. Това е доста. И това може да изглежда, че 40 степени са много. Така че качествената мелница за еспресо трябва да има още по-голяма чувствителност, т.е. повече степени на мелене.
Тук препоръчваме мелници Rancilio Rocky, Eureka Mignon, Baratza Sette 270, Baratza Sette 270W. Baratza Sette AP е на прага, а Baratza Encore е по-скоро неподходяща за сериозна употреба, въпреки че може да послужи. От ръчните мелници всъщност няма много избор, настройките на грубостта имат малко стъпки, така че в този аспект не са достатъчно прецизни, може би Porlex би могла да се използва при определени условия.
6. Нуждаете ли се от истинска еспресо кафе машина или от друга?
Това е добър въпрос, как да изберете кафе машина? Ако търсите кафе машина, която да ви направи кафе напълно самостоятелно без вас, тогава не купувайте истинско ръчно еспресо. Качествената ръчна еспресо ще ви отвори напълно нов свят на кафе и вкусове, но това е ръчно изкуство, изискващо ентусиазъм и малко жертва, преди човек да настрои и регулира машината. Тук нищо не е безплатно, това е основното правило на еспресото, нищо се случва самостоятелно, всичко е в ръцете ви, машината само натиска водата през ръчката.
Ако искате някаква автоматична кафе машина и още повече обичате кафе, отколкото малкото еспресо, то е отличен избор кафемашина за филтрирано кафе. Тези кафе машини функционират напълно автоматично, налиете вода, поставите хартиен филтър със смляно кафе, включвате и след малко кафето е готово. Приготвянето на кафе е мигновено, целият процес отнема не повече от няколко минути. Просто не се ориентирате ли в това? Добра идея е също да използвате услугите на уебсайта Arecenze.bg, където ще намерите сравнение на всички възможни кафе машини на пазара.
7. Филтрирано кафе като алтернатива на еспресо?
Филтрираното кафе има огромни предимства в това, че естествено има по-голям обем, т.е. спрямо комерсиалните кафе машини, където под налягане изтича 150 мл водно кафе. Затова не препоръчваме потребителските еспресо кафе машини, ако все пак искате някаква автоматична кафе машина, хубава статия за това как да изберете най-добрата кафе машина ще намерите в линка. При филтрираното кафе се получава вкусна напитка с богати вкусове.
Друго предимство на кафе машините за филтрирано кафе е тяхната толерантност към грубостта на мелене. За мелене за филтрирано кафе ви е достатъчна всякаква мелница. За домашна употреба препоръчваме комбинацията на уникалния кафен ствол Moccamaster и мелницата Wilfa, цялата комбинация ще струва около 8 800 лв и ще ви създаде първокласно филтрирано кафе. Всъщност няма нищо по-добро, добрата еспресо кафе машина за 8 хиляди лв не може да се намери, а качествените струват десетки хиляди лв.
Избор на еспресо кафе машини:
-
Други методи на приготвяне на кафе
- Приготвяне на кафе във френч прес
- Приготвяне на Cold brew кафе (студено кафе)
- Приготвяне на кафе в мока каничка
- Приготвяне на кафе в джезва
- Приготвяне на кафе във Vacuum pot
- Приготвяне на филтрирано кафе
- Приготвяне на кафе - Еспресо - пълен наръчник
- Приготвяне на кафе в Aeropress
- Приготвяне на зелено кафе със запичане
- Приготвяне на виетнамско кафе
- Напитки от еспресо
- Приготвяне на кафе в Chemex
- Приготвяне на yerba maté в калабасе
- Студено кафе - рецепти за 6 начина
- Подправки за кафе
- Приготвяне на кафе flat white
- Приготвяне на кафе frappé
- Приготвяне на кафе batch brew
- Приготвяне на кафе espresso tonic
- Приготвяне на кафе cappuccino
- Приготвяне на caffe latte
- Приготвяне на latte macchiato
- Приготвяне на espresso macchiato
- Приготвяне на кафе ristretto
- Приготвяне на espresso doppio
- Приготвяне на кафе americano
- Приготвяне на кафе lungo


Коментари (0)