Как да изберем кафе на зърна

Решихте ли се да си осигурите качествено кафе, което с аромата си създава атмосфера на уют и което наистина ще се насладите? Тогава може би се изправяте пред доста широка гама от зърнени кафета и не знаете по какво да избирате. Опитайте с нас, хубаво стъпка по стъпка...

  1. Добре е да знаете по какво се различава зърненото кафе

На опаковката на кафето ще намерите редица данни, които си струва да разберете, за да изберете правилното сурово вещество за любимия си напитък. Кафето може да се различава предимно по:

  • Light – най-светлото кафе, изложено на най-нежната степен на печене, т.е. печено по-кратко време, така че маслата остават вътре в зърното – те не са изложени на толкова висока температура, че да започнат да се освобождават. Така печеното кафе има висока степен на киселинност, която с времето на печене намалява. Вкусът на това кафе не е имал толкова възможност да се развие, ароматът е по-в плоден.

  • Medium – средна степен на печене, кафените зърна вече са изложени на по-високи температури за по-дълго време, все още обаче не е настъпило освобождаването на скритите масла вътре. Вкусът обаче е по-богат, по-балансиран, по-сладък и по-малко кисел.

  • Dark – сега кафените зърна са печени толкова дълго, че от тях се освобождават маслата, резултатът са блестящи, тъмни зърна (по-ниските степени на печене оставят зърната матови), първоначалният вкус на кафето е потиснат, на преден план излиза вкусът, повлиян от печенето. Това кафе е следователно по-сладко, вкусово много богато, с ниска киселинност.

За да си направите основен преглед, така опростено изложение е достатъчно. В противен случай, разбира се, можете да проучите и прочетете за дванадесетте степени на печене на кафе. Влиянието върху вкуса и аромата е въпреки всичко ясно и от предишните редове.

  1. Знаете ли какъв вкус предпочитате?

Време е да обмислите какъв вкус на кафе ви е най-близък. Според това избирате сортата, евентуално смес от сортове и също степента на печене. Общо взето, ако предпочитате естествено по-сладко кафе с лека киселинност, трябва да се насочите към Арабика. Много хора описват нейния вкус като плодов, дори цветен, с нотка орехи и шоколад. От друга страна, Робуста, Екселса или Либерика се отличават с по-горчиво-сладък, земен вкус.

За избраната сортата трябва още да добавите подходящата степен на печене, за да получите комбинацията идеална точно за вас.

  1. Разлики в съдържанието на кофеин

Не е само вкусът и ароматът това, което различава отделните сортове кафееното дърво. Съдържанието на кофеин в кафените зърна се различава според вида на кафето. Най-малко кофеин съдържа Екселса (около 1 грам на 100 г кафени зърна), следва Либерика с 1,23 г на 100 г, по-нататък Арабика – 1,61 г/100 г и накрая Робуста, при която съдържанието на кофеин се покачва до 2,26 г на 100 грама зърна.

  1. Проверявайте датата на печене

На етикета на продукта трябва да обърнете достатъчно внимание и на датата на печене, не само на степента му. Кафето не е добре да се консумира веднага след печенето, но и не твърде дълго след това. Най-добре е да се попадне периодът между 4 дни и 1 месец след печенето. След печенето от кафето се освобождава въглероден диоксид. Това все пак не влияе на вкуса на напитката, но нарушава топлинната обработка на зърната, или по-адекватната екстракция на смляното кафе.

Процесът на освобождаване на това вещество от печеното кафе е по-бърз при по-висока степен на печене (препоръчваме да изчакате 4-5 дни), докато при light печено кафе е желателно да издържите 5-10 дни.

Правилно съхраняваното кафе запазва своя вкус и аромат разбира се и повече от месец, но при неподходящи температури, изложено на светлина и кислород, вече губи качествата си.

  1. Кафе за вкус и здраве

Arabica се повтаря многократно като най-здравата (т.е. с най-висок дял на полезни вещества). Въпреки това, е необходимо да се подчертае фактът, че другите видове кафе не са тествани в такава степен. Arabica дори след печене запазва висок дял на ценни вещества и в този аспект се явява по-добра от Robustа. Но от друга страна, няма толкова високо съдържание на кофеин, свързано със способността за увеличаване на нивото на енергия, повишаване на физическата издръжливост и т.н. Също така, трябва да споменем, че най-високите степени на печене могат да унищожат голямо количество антиоксиданти, така че ако използвате кафето и като здравословна напитка, трябва да вземете това предвид при избора.

Сега без съмнение ще се чувствате по-сигурни пред рафтовете с кафе. В редица специализирани магазини можете също така да попитате опитен продавач. В нашия e-shop отделните продукти са прегледно и ясно маркирани, не липсва и разбираемо описание, което определено ще улесни избора ви.

Изберете при нас качествено кафе, мелене, кафе машина, french press, moka тенджера, dripper, джезва и други.
Dominik Škoda
Автор на статията: Ing. Dominik Škoda
Собственик и директор на компанията GourmetKava s.r.o., която управлява 15 години e-shop с прясно печено кафе и аксесоари за алтернативни начини на приготвяне на кафе. Държател на престижен сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, домашни ремонти и музика.

Препоръчваме зърнено кафе:

Свързани продукти

Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Бразилия Santos, , зърнова кафе арабика

Бразилия е световен лидер в производството и износа на изключително висококачествено кафе на зърна . Най-известният и най-популярен е 100% Арабика Бразилия Сантос.
В наличност
15,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация