- Dominik Škoda
- 20022 гледания
- 0 коментари

Начинът на живот и хранене води до това, че днес много от нас се занимават с нивата на холестерол в кръвта. Като любители на кафето, ни е дошла идея да изследваме какво влияние има кафето, което консумираме, някои дори няколко пъти на ден, върху холестерола.
По време на екстракцията на кафето се освобождава постепенно вещество, наречено кафестол. Това е вещество, което в човешкия организъм спомага за повишаване на нивото на холестерола в кръвта. Ако страдате от висок холестерол и същевременно имате силна любов към кафето (което определено разбираме), определено сега не трябва да изхвърляте цялото зърно кафе, което имате у дома :-)
Както обаче показва проучване Zhang, Linforth и Fisk (2012), което можете да прегледате тук. Количеството кафестол зависи от начина, по който приготвяте кафето. Авторите на това изследване заключават, че количеството освобождаван кафестол в крайния напиток е значително различно при различните методи на приготвяне на кафе.
Количеството кафестол според типа приготвяне на кафе
| Кафестол (мг/л) | Светло прясно (мг/л) | Тъмно прясно (мг/л) | |
|---|---|---|---|
| Инстантно кафе | 1.9 ±0.05 (150) | ||
| Дрип / Филтрирано кафе | 0.12 ±0.02 (150) | ||
| Турека / Варено | 48.3 ±3.8 (150) | 43.9 ±1.36 (160) | 25.9 ±3.54 (160) |
| Джезва | 88.7 ±4.0 (60) | 39.1 ±0.04 (60) | 22.8 ±0.12 (60) |
| Мока конвица | 37.5 ±1.3 (60) | 26.2 ±0.60 (60) | 19.2 ±0.37 (60) |
| French Press | 20–27 (150) | 43.6 ±0.98 (160) | 29.0 ±0.53 (160) |
| Еспресо | 16.7–17.3 (60) |
Източник: Food Research International, брой 49, Issue 1, ноември 2012, страници 27-31, проучване с име Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms, автори Chen Zhang, Robert Linforth, Ian D. Fisk
Предишната таблица и нейният първи стълб ясно и просто описват разликата в съдържанието на кафестол в мг/л при различните методи на приготвяне на кафе. Ясно най-добре се представи филтрираното кафе, което съдържа най-малко кафестол и така оказва най-малък ефект върху холестерола. Филтрираното кафе отдавна е нашият фаворит заради своята чистота и пълния вкус и така ще се хареса и на тези от вас, които искат да не подкрепят повишаването на нивата на холестерол в тялото си :-) Всички трикове за приготвяне на филтрирано кафе можете да видите в нашата секция "Филтрирано кафе (drip)".
От друга страна, най-лошо се представи приготвянето на кафе в джезва. Този начин на приготвяне при нас не е толкова често срещан. По-интересен е, обаче, заключението, което се отнася до множество български домакинства, а именно, че вторият най-лош метод е класическият български турка. Дългото накисване на кафето изключва вещества, които не трябва да присъстват в кафето, а едно от тях е именно кафестол. Ако все пак обичате турка, препоръчваме ви може би най-сигурната опция, а именно приготвянето във french press конвица, която е почти идентична с турка, но в края на екстракцията отделяте кафето със сито от утайката и не се извършва допълнителна екстракция. В нашата секция "French press конвици" можете да разгледате широк асортимент от конвици, които можете да закупите при нас.
Степен на пречистване на кафето и ниво на кафестол
Още един незабележим фактор, който влияе върху количеството кафестол в кафето, е степента на пречистване. Въпреки че днес все повече предпочитат кафета с по-ниска степен на пречистване, факт е, че по-светло пречистените кафета имат по-голямо влияние върху нивата на холестерол, отколкото тъмно пречистените кафета. Всички наши кафета са пречистени до по-тъмна степен, само две от нашите кафета предлагаме както в тъмно, така и в светло пречистване.
Можете да опитате кое ви харесва повече. В нашата секция "Пречистено кафе" ще намерите кафета както класически пречистени, така и по-светло пречистени.
Чести въпроси за консумацията на кафе и холестерол:
- Повишава ли кафето нивото на холестерол в кръвта?
Няма пряка връзка между консумацията на кафе и повишеното ниво на холестерол в кръвта. Въпреки това, някои проучвания показват, че консумацията на голямо количество кафе (повече от 5 чаши дневно) може леко да повиши нивото на холестерол. Въпреки това, този ефект е много малък и не означава повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. - По-добре ли е да пием филтрирано или преплювано кафе за намаляване на риска от висок холестерол?
Когато става дума за холестерол, няма разлика между филтрираното и преплюваното кафе. И двата типа кафе имат подобно количество кафестол и кауеол, които са вещества, които могат леко положително да влияят на здравето на сърцето и да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. - Колко чаши кафе мога да пия, за да не трябва да се притеснявам за висок холестерол?
За повечето хора, които пият кафе, консумацията на умерено количество (2-3 чаши дневно) няма да има негативно въздействие върху нивото на холестерол в кръвта. Въпреки това, е важно да се има предвид, че всеки човек е различен и може да реагира на кафе по различен начин. Ако не сте сигурни, можете да се консултирате с лекар или диетолог.
Изберете качествено прясно кафе.

Коментари (0)