Rebelbean Colombia William Ortiz, 250 г
Избрано и прясно изпечено кафе William Ortiz от Колумбия от пекарната на Rebelbean в Бърно.
ARÓNIA - BROSKEV - MANDLE
Уилям е един от фермерите, на които успяхме да осигурим хигрометър миналата година, заедно с кафенетата, които работят с нас на едро в рамките на проекта Underdog. Това е много важен инструмент за проверка на развитието на влажността на изсушените зърна, който улеснява постигането на постоянство и гарантира, че кафето е в добра форма за по-нататъшно съхранение и износ. Щастливи сме, че можем да надградим миналогодишното сътрудничество и се надяваме да продължим да се дърпаме и развиваме по този начин!
Попитахме Уилям: Как животът ви е свързан с кафето?
"Аз съм трето поколение фермер на кафе, след моите баба и дядо и родителите ми. Откакто се помня, винаги съм бил заобиколен от кафето и разбирах целия процес - от избирането на зърната и покълването им, засаждането им в плантацията до отглеждането им до пълния им потенциал, но малко разбирах самата търговия с кафе. С това винаги са се занимавали възрастните, в моя случай баща ми. Но въпреки че от малък израснах около кафето, като повечето ми връстници исках да напусна селото и да се преместя в града. В нашата страна имаме ограничени възможности за развитие в провинцията, а това важи с двойна сила за отглеждането на кафе, защото живеем в зависимост от много променливи цени. Често фермерът е този, който отнема тази несигурност, и затова като дете не исках да имам нищо общо с отглеждането на кафе, защото смятах, че резултатите от усилията ми никога не се виждат. Но когато бях повече или по-малко на 15 години, изкарах първите си курсове по производство на кафе и се заинтересувах от отглеждането на селекционно кафе.
Все още посещавам курсове и обучения и се стремя да подобрявам качеството на вкусовия профил, което винаги е било мой приоритет. Започнах да проучвам различни процеси на ферментация. Но трябва да кажа, че не е лесно да се промени начинът на мислене на нашите родители, макар че мога да го разбера, като се има предвид, че те винаги са били в контакт с традиционните подходи, т.е. да засадиш кафето, да го отгледаш, да го продадеш на цената, която се предлага. Е, трудно е да се промени този подход. Считам за грешка това, че не търсим добавена стойност. И това много ме интересува. Но малко по малко вече виждам резултати, с много усилия и решителност вече се грижа за собствените си кафеени дръвчета, мога да си позволя парче земя и да имам няколко дръвчета за себе си и брат ми, това ми дава достатъчно свобода, за да започна да експериментирам с нови процеси на ферментация, които започнаха да ни дават по-добри вкусови резултати. Днес по-специално продължавам процеса на стандартизиране на тези ферментации."
Резултатът от склонността на Уилям към различни видове ферментация е тази партида, обработена чрез млечнокисела ферментация. Благодарение и на нея можете да очаквате кръгло, сочно тяло в чашата, аромат на зрели плодове с дълъг орехов послевкус.
Фермер: William Ortiz
Район: Bruselas, San Augustin, Huila
Сорт: Розов бърбън
Обработка: Измиване, млечна ферментация.
Надморска височина: 1600-1700 m над морското равнище.
Индустрия Chicas
Ароматен профил: арония, праскова, бадем
Може би ще харесате също
LB PLACEHOLDER