- Dominik Škoda
- 11342 гледания
- 0 коментари
Когато поръчате Турска кафе в кафене, ще ви донесат чаша гореща вода с лōгр. В България този начин на приготвяне на кафе е обичаен и много хора все още не са се откажали от този метод, въпреки че приготвянето на кафе от пресователи и кафемашини е по-качествено и може би и по-здравословно. Чешкият турски апарат е класика, и много от нас не могат да се справят сутрин без него.

Истинската турска кафе изглежда различно. А най-вече различно се вкуси. Разликата е наистина значителна. Ако искате да приготвите турска кафе, ще ви трябва специален съд с конусовидна форма, наречен джезва.
И нейното оригинално арабско име е cezva, според османския турски се произнася правилно джезве. Това име е разпространено в Европа и го използва преобладаващата част от славянските езици.
Джезвата се произвежда от мед и съдържа дълга дръжка за лесно манипулиране. На пазара можете да срещнете и джезви, изработени от неръждаема стомана, месинг, сребро или стомана.
Приготвянето на турска кафе е ритуал, за който трябва да отделите време. Не е бърза кафе като заливането на чешкия турски с вряща вода, но си заслужава.
Интересувате ли се от цялата истинска подготовка на турска кафе от джезва? Съставихме пълна инструкция.
Какво е турската кафе?
Турската кафе е силна, пълна с вкус и аромат. Предимството е, че почти няма лōгр. Тези, които обичат, могат да добавят сметана. Вкуса на кафето можете да променяте и като добавите подправки като кардамон или канела по време на варенето. Ако свикнете с истинската арабска кафе, класическият чешки турски апарат няма да ви бъде вкусен.

Коментари (0)