- Dominik Škoda
- 5378 гледания
Подобно на много други продукти, избирателната кафе можете да закупите и в т.нар. BIO качество. Разбира се, възниква въпросът, дали ползата за потребителя, а следователно и за планетата, оправдава вложените пари.
Какво ви може да предложи BIO кафе?
Като че ли не е достатъчно да избирате между отделни сортове, марки и печалки, потребителите на кафе се изправят, между другото, пред въпроса дали да изберат конвенционално (обикновено отглеждано) или органично кафе, отговарящо на изискванията за т.нар. BIO качество. Правилното решение можете да вземете при условие, че разполагате с достатъчно необходима информация.
С оглед на това, че кафето е една от високо търсените стоки, за покриване на световното търсене се отглеждат повече от девет милиарда килограма кафе годишно.
Как се различават условията за отглеждане на конвенционално срещу органично кафе?
За конвенционалното отглеждане обикновено се използват сортове, които предпочитат директна слънчева светлина. Те растат на обширни полета (често в райони след обезлесяване на тропическите гори), където не може да се разчита на достатъчна естествена защита срещу вредители (птици или гущери, ловещи насекоми и т.н.) и болести, което изисква използването на химическа защита (инсектициди, пестициди, хербициди). За увеличаване на добивите такива полета се торят с изкуствени торове.
От друга страна, органичното BIO кафе обикновено идва от сортове, които растат в сянката на дървета, които поради тях не трябва да бъдат изсечени. Жътвата тогава разбира се не е толкова бърза и удобна, така че отглеждачът не може да разчита на толкова високи добиви. За поддържане на био качеството също не е възможно да се използват синтетични торове или да се третира кафето с химически пръски. Отглеждането на такова кафе е по-сложно, а крайният продукт логично по-скъп.
Стои ли си да инвестирате повече пари за кафе в BIO качество?
Тоест в какво BIO кафето има предимство? BIO кафето преди всичко съдържа повече ценни антиоксиданти. В рамките на проведено изследване беше доказано, че органичното кафе има по-високо съдържание на антиоксиданти и антиоксидантна активност в сравнение с конвенционалното кафе. Въпреки това винаги е необходимо да се вземат предвид и други фактори, като пречистване на кафето и начин на приготвяне.
Съвсем незабележима е фактът, че с покупката на органично кафе подпомагате околната среда.
Източници:
Barstow, Cynthia. The Eco-foods Guide: What’s Good for the Earth Is Good for You. Gabriola, B.C.: New Society, 2002
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/
