- Dominik Škoda
- 10557 гледания
- 0 коментари
За какво служи препичането на кафе? Препичането придава на кафето своя специфичен вкус, цвят и аромат. Зелените зърна променят цвета си на типично кафяво. По време на препичането се случват определени химични реакции – продължителността на препичането на кафето влияе на крайния резултат. Съществуват няколко типа препичане и ги разделяме според споменатите характеристики на процесите.
Какво влияе на препичането на кафе?
Препичането на кафе е доста труден процес, който до известна степен се влияе от налягането и външната метеорология. Всяка препичарна се отличава по свой начин на крайния вкус. Препичането е повлияно и от това кой го извършва, така че един и същ вид кафе може да има различен вкус. По време на целия процес е необходимо да се следи температурата на препичане, въртенето на барабана на препичарната и добавянето на въздух. След препичане зърната се охлаждат в специален апарат и преди да достигнат от препичарната до магазина, остават да престоят два дни.
Светло препечено и тъмно препечено кафе
Степента на препичане е важна също така, както и грубостта на мелене на кафето, за конкретен начин на приготвяне на кафе някоя степен на препичане е по-подходяща, друга по-малко. Светлото препичане например е подходящо за приготвяне в аеропрес, дрип или във френски прес. Тъмното препичане е по-подходящо за приготвяне в мока тенджера или в еспресо машина.
Ако ви интересува повече приготвянето на светло или тъмно препечено кафе, прочетете нашата статия.
Зеленото кафе е непрепечено кафе
Обикновено се счита, че неговата консумация е благотворна за здравето и помага за отслабване. Това кафе има повече антиоксиданти и киселини, които се губят при препичането (повече за зеленото кафе можете да прочетете на нашия уебсайт в раздел „За кафе“).
Ако ви интересува повече приготвянето на това кафе, прочетете нашата статия.
Типове препичане на кафе според имената:
- Light Cinnamon
- Cinnamon
- New England - започва first crack
- American, Light City - завършва first crack
- City Plus, Medium
- Full City
- Light French, Viennese
- French - кафе започва да гори
- Italian
- Spanish
Типове препичане според цвета:
Светло препичане – също известно като „канелово препичане“, наречено по цвета, наподобяващ канела. Кафето е по-кисело и има слаб вкус
Средно светло препичане – светло кафяв цвят, ясно кисел и с по-разнообразен вкус
Средно препичане - цвят леко до средно кафяв, с по-пълно тяло и лека киселост
Средно тъмно препичане - киселостта е потискана, изявяват се вкусовите компоненти на кафето, зърната имат финни капчици масло по повърхността
Тъмно препичане – цвят е тъмно кафяв до черен, зърната са масни, се потискат финните вкусови характеристики, пълно тяло, горчивосладки нотки
Много тъмно препичане – зърната са много тъмни до черни, няма киселост, кафените зърна са напълно покрити с масло, тялото е леко, може да има изгорен вкус
Преди изгаряне – такова кафе вече не може да се пие

Коментари (0)