- Dominik Škoda
- 12937 гледания
- 0 коментари
Купили сте си прясна кафе и бихте искали дългосрочно да запазите нейния вкус и аромат? Днес ще разгледаме как правилно да съхранявате кафето, за да не загуби аромата си и да запази свежия си аромат възможно най-дълго. Какво не трябва да липсва у всеки, който е сериозен по отношение на кафето?
Купувайте кафе прясно, директно от печивната
Отличен вкус и свежест на кафето осигурявате само ако го купите в по-малко количество директно от печивната, например от нас получавате кафе, печено всяка седмица.
Зърната на кафето са плодове от живо растение и като такива имат ограничен срок на годност. Това не означава, че се развалят, но вкусът и ароматът им се променят значително. Продължителността им на живот увеличавате само като веднага след отваряне прехвърлите от оригиналната опаковка и ги съхранявате правилно. Рядко купувате кафе в правилно херметизирана опаковка.
Зърнестото кафе има трима основни врагове: кислород, влага и светлина. Затова, ако искате кафето да запази пълния си вкус, препоръчваме да го съхранявате в херметично затворени съдове на сухо място без достъп на светлина и топлина, иначе ще се развали. Идеалният избор са вакуумни съдове, които най-ефективно предотвратяват окислението и така удължават живота на кафето до 50%. Разгледайте секцията ни Съхранение на кафе и със сигурност ще изберете.
Ако нямате собствено кафене, избягвайте кафемашини с интегриран контейнер за кафе. Макар да са елегантни, те ви спестяват работа и място, което несъмнено са големи предимства, но кафето в тези контейнери често има тенденция да загуби аромата си, ако не го обработите бързо. Подходящи са например повече за офиси, където се приготвя много кафе дневно.
Опаковка с прясно печено зърнесто кафе е чудесен подарък, ако получателят знае как да го съхранява правилно. Допълнителни съвети за подаръци за дома можете да намерите тук.

Може да се използва и за смляно кафе
Херметично затворените съдове ни помагат да запазим аромата не само на зърнестото кафе, но може да се използват и за смляно кафе, което препоръчваме. Смляното кафе окислява още по-бързо от зърнестото.
Съдове могат удобно да се съхраняват на рафт в кладенца, да се скрият в шкаф в кухнята или да се изложат на рафт. Ние обичаме кафето обърнато наопаки, така че бихме го гледали постоянно. Много ни харесва интегрирането на съдове в интериора с помощта на дървени кутии.
Кутиите и контейнерите са тази година популярен допълнение за дома, от който лесно можете да сглобите собствен мебел, например кофичен масичка или дневна стена, в нашия случай може би точно рафт за съдове с кафе, french press, мелене за кафе и др. Също така можете просто да закрепите няколко кутии на стената и веднага ще имате оригинални рафтове, където можете да изложите своята кафе колекция и винаги да я имате под ръка.
Съхраняване на кафе във фризера? Не!
По света се разпространява митът, че е добре да се съхранява кафе във фризера, не го правете, кафето не е месо или спанак. Проблемът със замразяването се появява поради високата влажност и при размразяване кондензацията на влагата върху стените на пликчето или съда. Освен това много "цип" пликчета и други затваряния във фриза не функционират, защото губят своята еластичност. Затова не препоръчваме това съхранение.
Съхранението на кафе не е сложно, достатъчно е да спазите няколко основни правила и сте победили. С качествен херметично затворен съд, на сухо място и без достъп на светлина и топлина, кафето ще остане свежо дълго време.

Коментари (0)