Кафето като тор, дървен материал за наторяване и компост

Смляното кафе намира приложение и след като ви е служило за приготвяне на любимия ви кофеинов напитък. Можете да го използвате, например, за торене на някои видове растения.

Кафе като ефективно торове и защита срещу вредители

Не само вие, които се грижите за околната среда, но и ентусиастите от отглеждането на растения със сигурност ще оценят информацията, че „логърът“ не принадлежи в кошчето за боклук. Някои ключови минерали в кафето остават и могат да бъдат използвани, въпреки че вече са изпълнили основната си функция за приготвяне на кафе. В логъра ще намерите азот, калций, калий, желязо, хром, фосфор или магнезий, т.е. вещества, които подпомагат успешния растеж на определени видове растения.

В същото време, кафето като тор във вашата почва подпомага премахването на тежки метали, които замърсяват земята.

Кои видове растения се възползват от логъра от кафе

Тъй като смляното кафе има леко киселинно pH, логърът е подходящ за торене на растения, които предпочитат по-кисела среда.

В градината използвайте логърът без колебание за:

  • боровинки;

  • хортензии;

  • азалии;

  • рододендрони;

  • папрати;

  • арници;

  • рози;

  • домати;

  • ягоди;

  • тревна площ.

Можете да торите или директно със сипане на логър към растенията (може да се използва и свеж) или под формата на поливане, като смесите кафената отпадък с вода във бутилка. Ако изберете първия вариант, смесете логъра с почвата или покрийте с слой мулч кора, за да не бъде разнесен от вятъра.

Стаените растения ще ви бъдат благодарни за кафената отпадък:

  • орхидеи – ще подпомогнете тяхното цъфтене;

  • бегемот (лопатковец);

  • брамбовир;

  • дебела листа;

  • коледният кактус;

  • филодендрон;

  • златна катушка;

  • африкански виоли.

Стаените растения торете само по време на вегетационния сезон, през зимата пропуснете. Идеално за тях ще бъде поливането (една четвъртлитрова чаша сух логър, смесена с 10 литра вода) веднъж седмично или на две седмици. Не е добре да се сипва логър директно върху стаените растения, тъй като може да привлича насекоми като оцетени мухи в дома.

Изберете при нас качествена кафе, мелене, кавоварка, френч прес, мока тенджера, дрипър, джезва и други.

Кои растения не харесват кафето

Става въпрос предимно за видове, растящи на алкална почва, т.е. за подправни билки като мащерка, риган или мащерка, както и за етерици, юка, сукуленти и олеандри.

Това естествено торове също не е подходящо за почвата, в която засявате семена или засаждате малки разсади. Кофеинът потиска растежа им. Затова запомнете, че както кафето не е подходящо за деца, така не е и за млади развиващи се растения.

Кой ще се откаже от логъра от кафе:

  • лисици – помогнете на застрашените растения да посипят логър от кафе, по същия начин ще се отървете и от…

  • мравки;

  • балони – но не очаквайте чудеса, кафената отпадък няма да има напълно 100% ефект, по-устойчивите (и по-гладни) индивиди няма да се откажат;

  • гъсеници – ако хапят листата на растенията, нанесете на тях логър, разтворен във вода с помощта на пръскачка.

Логър в компост

Едно е сигурно – кафената отпадък не принадлежи в кошчето за боклук, ще намери своето приложение у дома и в градината, а ако не искате да го използвате директно за торене на растения или борба с вредители, ще послужи като ценна съставка на компост.

Най-често задавани въпроси по темата кафе като торове:

Въпрос 1: Какви са предимствата на използването на кафе като торове?

Отговор: Кафето съдържа големи количества азот, фосфор и калий, които са необходими за растежа и здравето на растенията. Използването на кафе като торове също допринася за рециклирането на органичен материал и намалява количеството отпадъци.

Въпрос 2: Какви са недостатъците на използването на кафе като торове?

Отговор: Ако кафето се използва твърде често, може да се натрупа прекалено много азот в почвата, което може да доведе до дисбаланс в почвената екосистема. Също така трябва да се използва с внимание, за да се избегне прекомерното pH на почвата.

Въпрос 3: Какъв е процесът на използване на кафе като торове?

Отговор: Кафето най-често се използва като компостиращ материал, като се смесва с други органични материали и се оставя да се разлага. Може също да се използва директно като мулч или да се смесва с вода и се използва като течно торове.

Dominik Škoda
Автор на статията: Ing. Dominik Škoda
Собственик и директор на компанията GourmetKava s.r.o., която управлява 15 години онлайн магазин със свежо изпечено кафе и аксесоари за алтернативни методи на приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, домашни ремонти и музика.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045301/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25242543/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6207592/

Свързани продукти

Brazil Fazenda Rainforest, кафе на зърна арабика Brazil Fazenda Rainforest, кафе на зърна арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Brazil Fazenda Rainforest, кафе на зърна арабика

Изключително ниска киселинност и шоколадов вкус са съчетани в кафе Brazil Fazenda Rainforest, купувайки което вие подкрепяте идеята за екологичен и социален начин за отглеждане на кафе .
В наличност
16,90 лв.
Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна 2
Налично
Нашето GourmetKava

Еспресо смес Pura Vida, кафе на зърна

Уникална смес от 5 вида арабика от Централна и Южна Америка, допълнена с качествена робуста , за еспресо, пълно с вкус, сила и качествен крем.
В наличност
14,90 лв.
Етиопия Сидамо, зърнова кафе арабика Етиопия Сидамо, зърнова кафе арабика 2
Налично
Нашето GourmetKava

Етиопия Сидамо, зърнова кафе арабика

Етиопия е дала на кафето името си по името на етиопската провинция Кафу, така че не е изненада, че едно от най-добрите кафета в света се отглежда точно там.
В наличност
18,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.