- Dominik Škoda
- 9150 гледания
- 0 коментари

Какво дефинира виетнамското кафе?
- богата история на развитие от 1700 година
- наследство на сортове, което предоставя оригинален, вкусен вкус на виетнамското кафе
- смесване на зърната за по-разнообразен, богат вкус
- уникални климат и микроклимат за отглеждане на най-широката гама от кафе в света
- по-ниска температура, по-дълго печене до тъмно, без изгаряне
Виетнам исторически е една от най-важните държави, включени в отглеждането на кафе, днес е вторият по големина световен производител на кафе (първи е Бразилия). Това кафе е изненадващо за повечето потребители на кафе.
Историята на кафето в цяла Югоизточна Азия датира от нидерландската и френска колонизация през 18-и и 19-и век. Около 1890 г. французите основават процъфтяваща индустрия на кафето на няколко места в провинцията Анам, планинска равнина, която се простира през няколко държави. По отношение на кафето, Лаос и Камбоджа вероятно са по-стари играчи от Виетнам. Накрая Виетнам стана водещ производител на кафе в цяла Югоизточна Азия.
Виетнам и Югоизточна Азия имат фасцинираща топография. Местоположението в планински райони с доминиращи ветрове е оптимално. Съществуват северно ориентирани склонове, които имат съвсем различен климат от южните склонове, широки зони на висока надморска височина, които са идеални за различни видове кафе. Поради тази причина почти всички видове кафе могат да бъдат отглеждани на това място, което се смята за идеален, или "роден" климат, до височина 3600 фута (около 1200 м).
От страната, където се отглежда виетнамското кафе произхождат половин дузина уникални видове и сортове, сред които Arabica (и "родната" Sparrow, или SE, Arabica), Robusta, Excelsa (понякога наричана Chari), Liberica, Catimor и други.
Какво дефинира виетнамското кафе и неговата уникалност?
На първо място, топографията на Анамитското плато е много сложна и създава регионални микроклиматични зони наблюдавани повече от сто години и използвани за максимално разнообразие на видовете и сортовете зърна. Съществуват два основни подхода към кафето - първият е произход преди смесването на множество произходи.
В Югоизточна Азия, високото разнообразие от зърна с множество произходи, смесеният подход към кафето изглежда естествен. Смесването на различни видове зърна и сортове е по същество по-добро за постигане на широк спектър от вкусове, трайност във вкуса, изискан аромат, вкус на ледено кафе и общо усещане в устата.
Нашият собствен обществен тест за вкус показва, че 70% от потребителите реагират по-добре на смесените видове смеси от кафе и по-високи оценки са дадени на кафето Robusta преди Arabica. Коментарите сред потребителите често са в духа "Не знаех, че кафето може да има такъв вкус!".
Зърната обикновено се пържат в това, което се нарича "маслена мазнина". Понякога растителните масла се използват в исторически традиционен "домашен" стил на печене на кафе, който включва създаването на покритие много подобно на карамел. Ефектът с употреба на малко захар, масло и намек на ванилия и какао. Това покритие постепенно потъмнява по време на печенето и зърната завършват с тънка, твърда обвивка.
Защо се случва това?
Robusta зърната бавно узряват на храста и често берачите избират незрели зърна заедно със зрелите. Традиционното покритие осигурява на всички зърна подобен цвят. Наличието на няколко незрели зърна не променя общия вкусов ефект на сместа. Въпреки това, модерните производители избират само зрели зърна въпреки допълнителната работа.
Това също е в технологиите
Виетнамският стил на кафе не е уникален само за Виетнам. Популярен е в Лаос, Камбоджа, Тайланд и други региони. Стилът на приготвяне е ниско технологичен, използващ прост метален филтър, наречен Fin филтър (най-вероятно създаден в Камбоджа през 1800-те). Във Виетнам хората не пият кафе в движение. Седят в кафенета или у дома и правят кафе на масата за отделни порции. Fin филтърът също работи страхотно за правене на голямо ледено кафе.
Виетнамските чайове също са уникални
Основните чаени региони във Виетнам са близо до "базата" на Анамитското плато в горната част на Южен Виетнам. Тези региони бяха предимно непокътнати по време на политическите потресения през миналия век. Големи чаени растения, които процъфтяват в тази идеална среда, имат корени стари стотици години. Старите чаени заведения все още стоят, въпреки че са модернизирани.
В момента в нашата оферта са следните видове виетнамско кафе:
Имаме за вас статия за печенето на кафе или за зеленото кафе, но и други интересни факти за кафето?
(източник на изображение: visimex.com)

Коментари (0)