- Dominik Škoda
- 11541 гледания
- 0 коментари
Има ли смисъл да комбинираме две суперхрани? И могат ли кафето и лечебните гъби да се съчетават?
Както подсказва заглавието, в играта ще има медицински гъби. Никой не иска да държите гъба в еспресото си. Точно както кафето, сушените гъби реиши са фино смлени и обикновено вкусът им в напитката практически не се усеща. Вероятно най-известната комбинация е тази на кафе с гъба реиши (Ganoderma lucidum, на български Лусковака бляскава).
Запознайте се с реиши
За кафето сме писали много тук, но преди да го сприятелим с лечебната гъба, трябва да научите нещо и за този необичаен добавък.
- засилва имунната система;
- има т.нар. адаптогенни ефекти, т.е. засилва способността на тялото да се съпротивлява на стрес;
- действува като силен антиоксидант с противовъзпалителни ефекти, дори се говори за т.нар. анти-ейджинг ефект;
- отлага настъпването на умора;
- има благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система и нивото на захар в кръвта;
- успокоява състояния на тревожност и подобрява състоянието на пациенти, страдащи от депресия.
Как да комбинираме реиши с кафе?
Първо и основно трябва ви сушена гъба реиши, смляна на фин прах. Той се смесва с мляното кафе. Полученото реиши кафе можете да закупите или във формат инстант, или мляно, или като специални кафе подове.
Какво предлага реиши кафе?
Поради сместа от кафе и сушени гъби, вероятно е напълно ясно, че има по-ниско съдържание на кофеин. Това може да бъде желателна характеристика за потребители, които се борят с повишена чувствителност към кофеин. Освен това реиши добавя множество ценни хранителни вещества с много интересни ефекти, за които вече сме споменали по-горе.
Трябва ли да се страхувате от някакви странични ефекти?
Обикновено този тип кафе е много добре понасяемо. Но по-чувствителни лица могат да реагират на добавката реиши – най-често с гадене, сухота в устата или обрив.
Реиши в големи дози може да предизвика спад на съсирването на кръвта и свързания риск от кървене. Затова е препоръчително да се прекратят добавките и кафето с това гъбено съдържание (ако се консумира в по-големи количества) поне две седмици преди планирана хирургична процедура.
Не е подходящо и приемането му заедно с лекарства за разреждане на кръвта. Нежелани взаимодействия са наблюдавани и в комбинация с някои лекарства за диабет. Реиши намалява нивото на захар в кръвта, така че в комбинация с антидиабетни може да доведе до прекалено драматичен спад. Що се отнася до безопасната дневна доза, обикновено се посочва 1400-5000 мг дневно, приемани на няколко дози.
Ако планирате да консумирате реиши в кафето, винаги обърнете внимание на данните на етикета. Трябва да разберете какъв е процентното съдържание на реиши (обикновено 2 %), в някои случаи производителят добавя информация за това какво количество полизахариди е присъствало в реиши.
реиши екстракт в даденото пакетиране на кафето, включително препоръчителната доза. В сравнение с хранителните добавки дозата реиши в кафето обикновено е значително по-ниска. С това е свързан спадът на възможните рискове, но същевременно и на желаните ефекти.
Ако имате интерес да опознаете реиши по-добре, кафето определено е интересен спътник по този път.
Източници:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777013/
Коментари (0)