- Dominik Škoda
- 9590 гледания
- 0 коментари
Приготвянето на зелено кафе се различава от традиционния начин. Зелените зърна са по-твърди и същевременно по-еластични от пржените, към които сме свикнали. Затова препоръчваме зелено кафе да се накисне в топла вода за половин час до час, за да омекне малко.
След това е възможно зелените зърна да се смелят с чучун или кафе млянец. Внимавайте обаче да не повредите млянеца или оставете зърната да престоят още няколко десетки минути във водата.
След смилането залейте 2-3 чаени лъжички зелено кафе около 300 мл гореща вода и оставете 5 минути да се настои. След това напитката може да се прецеди или да се пие директно. Вкусът на кафето ще бъде различен от стандартния и леко кисел.
Печене на зелено кафе - класическо кафе
Кафето може и да се изпече у дома и така да имате напълно свое собствено оригинално кафе. Съществуват няколко метода, които се различават по качеството на изпърженото кафе, трудоемкостта и разходите, като важи, че колкото по-евтин е методът, толкова по-трудно е печенето и не е лесно да се постигнат перфектни резултати. Но както се казва, всичко е възможно :-)
Печене на зелено кафе с ръчна печка за кафе
При този метод ще опишем печенето с ръчната печка Kaffia, която можете да закупите при нас :-)
- Пригответе около 30-50g зелено кафе.
- Предварително загрейте печката на огъня за около 1-2 минути.
- След това добавете зелените зърна кафе и въртете печката. След около 2 минути зърната ще започнат да променят цвета си.
- След около 8 минути ще бъдат жълтеникави и ще чуете леко пукане.
- Процесът на печене обикновено отнема около 13 минути. Бъдете внимателни да не прегорите зърната с дълго печене. Обикновено важи, че колкото по-тъмно е кафеното зърно, толкова по-малко естествената киселост се потиска и се изявява горчивината, и обратно.
- През отвора на държача можете след това да изсипете изпърженото зелено кафе.
Оригинален метод за печене на зелено кафе на огън и тиган
Огънят може много лесно да се замени с каквато и да е котлона, като по този начин ще имате по-стабилен източник на топлина, т.е. ще бъде малко по-лесно. Затова не е необходим сложен метод и достатъчно е да се върнете към основите на печенето, когато първоначално кафето се печеше на огън. В съвременния вид това става с тиган, в който изсипваме зърната, включваме котлона на висока температура и с постоянно разбъркване печем, наистина не трябва да се подценява, защото иначе от една страна ще бъде изгоряно, а от друга - не изпържено. За по-добър резултат може да се капнат няколко капки вода.
По време на печенето зърната на кафето ще отделят частично горната обвивка, която може да се отдели чрез духане. Ако сте в кухнята, препоръчвам да излезете на балкона или навън, за да нямате обвивката из цялата кухня :-)
Бихте ли искали да закупите 
Коментари (0)