- Dominik Škoda
- 25897 гледания
- 0 коментари
Знаете ли кой е баща на популярното кафе flat white? И каква история се крие зад днешния такъв търсен вид кафе напитка?
Търсенето на корените на напитката, известна като flat white, ни води до противоположните краища и трябва да се върнем във втората половина на миналия век. Беше 1985 година, когато собственикът на едно кафене в Сидни забеляза, че популярността на капучиното бавно намалява. Неговите клиенти все по-често се връщаха към традиционното еспресо. Специално за тях Алън Престън започна в своя Moors Espresso Bar да предлага кафе, което нарече flat white.
В простотата е силата
Какво е flat white? Когато се срещнат две еспреса и разбъркано мляко, се ражда flat white. В някои източници се посочва Нова Зеландия като страна на произход, но днес би било трудно да се намерят релевантни исторически източници за рецептата. В крайна сметка, не става толкова въпрос от къде произхожда flat white, колкото дали вкусът му и специфичните му характеристики отговарят на вашите представи.
Какво трябва да знаете за приготвянето?
- Основното условие за успех е изборът на висококачествено кафе за приготвяне на еспресо, вдъхновете се от нашата гама.
- Също така ще ви помогне при изборът кавена машина за приготвяне на най-доброто еспресо.
- Млякото трябва да бъде пълномаслено, а тези, които предпочитат растителни млека, могат естествено да използват соево, овесено или друго. Алтернативите на мляко за кафе при нас са на разположение в най-високо качество.
- Тези, които мислят за latte art, определено трябва да започнат с придобиването на качествен съд за мляко.
Рецепта за flat white кафе
- Пригответе две еспресо, които ще излеете в чаша или специална стъклена чаша.
- Разбъркайте млякото до температура около 60 °C. Не е лошо да използвате специален термометър.
- Забелязахте ли как опитните баристи (например в Hotel Golf) с кофата с разбъркано мляко удрят масата и след това леко въртят? Определено го направете и вие по същия начин. Млякото ще бъде гладко, кадифено и ще се отървете от нежелани мехурчета.
- Такива подготвени мляко внимателно излейте в кафето - имате flat white.
- Ако се осмелите на художествен подход, можете да опитате т.нар. latte art и да излеете млякото в кафето така, че да се образуват различни фигури.
Сравнение между flat white кафе и капучино
Разликата между flat white кафе и капучиното се състои основно в слоя мляко и пяна, която се използва за тяхната приготвяне. Flat white се състои от еспресо смесено с мляко, обогатено с финна пяна, което му придава гладка и кадифена консистенция. Капучиното е традиционна италианска кафена напитка, която се състои от еспресо, горещо мляко и след това слой гъста млечна пяна. Слойът пяна отгоре на капучиното обикновено е по-изразен от този на flat white и често се създава някакъв модел от какао или канела. Докато flat white предлага по-нежен и по-малко интензивен вкус, капучиното предлага по-силен контраст между кафето и млечната пяна.
Сравнение между flat white кафе и лате
Flat white и лате са два популярни типа кафени напитки. Основната разлика е в съотношението кафе, мляко и млечна пяна. Лате съдържа повече мляко, което го прави по-малко интензивен и има по-голям обем млечна пяна отгоре. По този начин, лате често се сервира в по-голяма чаша или купа, докато flat white обикновено се сервира в по-малка широка чаша.

Коментари (0)