- Dominik Škoda
- 11850 гледания
- 0 коментари
Какво се крие зад по-малко познатия термин „batch brew coffee“? И как удобно да обслужите повече „кафета“ едновременно?
Представете си, че ви посети по-голяма група гости, попитате кой ще пие кафе и внезапно имате около седем, осем поръчки. Използвайки еспресо машина, ще прекарате доста време в кухнята, приготвяйки всяко кафе поотделно. В такива случаи и всъщност всеки път, когато трябва да имате под ръка съд за по-голямо количество кафе, се използва методът „batch brew кафе“.
Автоматична прекапвачка
Думата batch brew кафе, която вероятно мнозина от вас чуват за първи път, не означава нищо друго освен приготвянето на кафе в автоматична прекапвачка. Тоест, машина с резервоар за вода, която след това се загрява до необходимата температура и се прехвърля през филтър, напълнен с кафе, докато готовата напитка постепенно напълва доста обемист стъклен съд. Обикновените достъпни машини по този начин произвеждат един до два литра кафе. Достатъчно е след няколко минути да извадите съда и да излеете кафето в подготвените чаши. Бързо обслужвате всички посетители, жадни за кофеин.
Скачане в историята
Първите автоматични прекапвачки се появяват през средата на двадесети век в Германия. Това е повече от четиридесет години след „изобретяването“ на кафе филтъра. Изглежда като дълго време, но трябва да се има предвид, че двете световни войни „усъвършенстваха“ приготвянето на кафе напитки.
Ако ви заинтересува възможността да „сварите“ кафе наведнъж за повече хора с метода batch brew, определено ще проучите повече…
Кой апарат да купя?
Нашата гама от апарати за прекапване на кафе е доста широка. Не липсва и иконичната марка Technivorm Moccamaster. Тези, които търсят по-ниска ценова категория, препоръчваме апаратите за кафе Berlingerhaus. Разбира се, можете също така да закупите филтри, както еднократни, така и повторно използваеми филтри.
Приготвяне на кафе Batch Brew
- Включете batch brewer и го настроите на правилната температура. Препоръчителната температура за повечето кафета е между 90 и 96 градуса Целзий.
- Поставете филтър за кафе в машината. Ако е възможно, използвайте бял хартиен филтър, който няма да повлияе на вкуса на кафето.
- Поставете кафе във филтъра. За един литър вода препоръчваме 60г кафе.
- Добавете вода в резервоара. Използвайте чиста, филтрирана вода за най-добър резултат.
- Включете машината и я оставете да работи. Кафето трябва да бъде готово след 5 до 6 минути.
- Опитайте кафето. Ако кафето е твърде силно, добавете вода в машината. Ако е прекалено слаб, добавете кафе.
- Сервирайте кафето горещо. Batch brew е най-добре топло, но може да се сервира и със студено.
Какво кафе да използвам?
Подходящо за batch brew е или кафе за еспресо, или това, което е предназначено специално за филтриране. Зависи от вашия вкус. Идеално би трябвало да е прясно смляно.
Сега само завършете поръчката и поканете достатъчен брой любители на кафе, които ще се насладят на напитката, приготвена с метода batch brew.

Коментари (0)