- Dominik Škoda
- 8414 гледания
- 0 коментари
Vacuum potu се нарича понякога кафен сифони, или Vac pot. Това е много оригинален начин на приготвяне на кафе, който не е много подходящ за ежедневна употреба, но с него със сигурност ще впечатлите гостите си. Работи на принципа на две стъклени топки една над друга.
Долната част на Vacuum pot с вода се нагрява с горелка, в резултат на което водната пара преминава в горната топка, където се смесва с кафето. След това горелката се отстранява и благодарение на охлаждането на долната топка, кафето отново капе надолу.
Предимства и недостатъци | Грубост на смилане | Инструкции за приготвяне | Видеоурок | Всичко за приготвянето
Кафеената утайка остава отделена горе благодарение на филтъра между двете топки. Единственото, което трябва понякога да купите за вакуум пота, са кафе филтри (хартиени или памучни). Така ще получите вкус и страхотни селективни кафета.
Предимства на Vacuum pot:
- Нетрадиционно приготвяне на кафе, с което ще впечатлите публиката
- Всички цветове и тонове на крайното кафе изпъкват
Недостатъци на Vacuum pot:
- По-висока инвестиция под формата на вакуум пот и кафе филтри
- По-сложна и времезадележаща подготовка на кафе
Грубост на смилане: средна
Кафето трябва да бъде смляно на средно ниво, подобно на приготвеното кафе.
Ние сме директни вносители на много марки, и така държим най-ниските цени на пазара.
Как да приготвите кафе с Vacuum pot?
Кафето, предназначено за приготвяне с Vacuum pot, трябва да бъде смляно на средно ниво, подобно на филтрираното кафе.
За литър напитка се препоръчва да се използват около 75-80g кафе. Имайте предвид, че при приготвянето част от водата ще се изпари, т.е. например от 120ml вода и 10g кафе ще получите около 100 ml напитка.
Инструкции как да приготвите кафе с помощта на Vacuum pot
- Налейте в долната част на вакуум пота подходящо количество вода, най-добре вече гореща, за да ускорите процеса на готвене
- Поставете горната част на вакуум пота, към която преди това прикрепете филтъра със спирала
- Запалете горелката под долната част и чакайте водата да се изпари в горната топка
- Чакайте около една минута и след това изключете горелката
- Когато кафето премине през филтъра обратно в долната част, то е готово за консумация
Видеоурок за приготвяне на кафе с вакуум пот

Коментари (0)