Приготвяне на кафе във френска преса

Какво е френски прес? Френският прес е перфектно изобретение, с помощта на което у дома можете да си приготвите многократно по-добро кафе, отколкото това, което получавате в кафенето. Цената на закупуването е вече в диапазона на няколко стотин, разбира се, зависи от марката и изпълнението.

Предимства | Грубост на смилане | Инструкции за приготвяне | Всичко за приготвяне

Френският прес определено е превъзходен избор за всички, които обичат да пият класическо турско кафе и искат да започнат да приготвят кафето си с по-качествен метод. Кафето трябва да се извлича само за няколко минути, за разлика от турското. След това в него се отделят вещества от утайката, които не са вкусни и не са здравословни за нашето храносмилане. В неръждаем френски прес или пластмасов френски прес, можете да приготвите кафе по същия начин като "турка" - смляно, например, изборно кафе просто го заливате с гореща вода. След това обаче кафе, благодарение на ситото, се филтрира. Кафето така ще бъде по-чисто и по-вкусно.

За много малко пари ще получите от френския прес определено вкусно кафе. Достатъчно е да спазвате няколко основни правила за приготвяне, които са общи за всички френски пресове, независимо от цената, марката или размера.

ПРЕДИМСТВА НА ФРЕНСКИЯ ПРЕС

  • ниска цена на закупуване
  • много лесна подготовка
  • не изисква много поддръжка
  • не трябва да купувате допълнителни филтри и т.н.
  • имате перфектен контрол над температурата на водата и времето на извличане

ГРУБОСТ НА СМЕЛАНЕ: грубо

Идеално е да смелите кафето винаги свежо непосредствено преди всяка подготовка. За френския прес, кафето се смели сравнително грубо на консистенция на кристална захар. Ако в крайния напиток имате по-голямо количество финна кафена утайка, препоръчваме следващия път да смелите кафето още по-грубо.

Как да приготвите кафе с френски прес?

Общо време на приготвяне с френския прес: 4 минути

Обем на кафето: за 300ml (за по-голям обем вземете повече кафе)

Количество кафе: 18g (съотношение 6 грама / 100ml)

Инструкции как да приготвите кафе с френския прес

  1. Подгответе вода с температура 93-95°C. Водата е желателно да е филтрирана.
  2. Смелете свежо печени кафе в количество 18 грама / 300ml вода, ако правите повече, разчитайте на съотношение 6g / 100ml. Кафето трябва да бъде сместено грубо, на консистенция на кристална захар.
  3. В контейнера на френския прес изсипете съответното количество кафе и залейте около 100 ml вода. Добре разбъркайте и изчакайте 30 секунди. Тази стъпка може да се пропусне, но освобождава кафето от излишен CO2, който особено свежо печено кафе съдържа. CO2 пречи на перфектната екстракция на вкусовете, затова е добре да се отървете от него по този начин преди пълното заливане.
  4. Добавете остатъка от водата и оставете да се извлече за 3 минути, кафето не разбърквайте.
  5. Кафето разбъркайте и изчакайте 1 мин да падне утайката надолу.
  6. След това стиснете буталото надолу. Не е необходимо да натискате, буталото не служи за натискане на кафето, т.е. да изстиска последния остатък от водата, тези вкусове не искаме в кафето.
  7. Кафето незабавно изцедете и сервирайте. Кафето не трябва да остава в френския прес, за да не продължи да се запарва.

ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ФРЕНСКИ ПРЕС?

Видеорецепта за френския прес

Изберете при нас качествено кафе, мелачка, кавомашина, френски прес, мока каничка, дрипер, джезва и още.

Препоръки за кани за приготвяне с френски прес

Най-често задавани въпроси относно приготвянето с френски прес:

Въпрос 1: Какво смляно кафе да използвам за приготвяне с френския прес?

Отговор: Препоръчва се да се използва грубо смляно кафе, което лесно ще се отдели от водата и няма да причини замъгляване на напитката ви.

Въпрос 2: Какво е правилното съотношение на кафе и вода при използване на френския прес?

Отговор: Обикновено се препоръчва съотношение 1:15, т.е. 1 грам кафе на 15 мл вода. За стандартен 1-литров френски прес използвайте около 60 грама смляно кафе и 900 мл вода.

Въпрос 3: Каква е препоръчителната температура на водата за приготвяне на кафе с френския прес?

Отговор: Температурата на водата трябва да бъде между 93 и 96 °C. Ако използвате кани с термометър, можете лесно да следите температурата. Ако не, оставете кипящата вода да престои 30 секунди и след това я налейте в френския прес.

Въпрос 4: Колко дълго трябва да трае инфузията при приготвяне на кафе с френския прес?

Отговор: Обикновено се препоръчва инфузия от 4 до 5 минути. Но можете да се играете с времето на инфузия в зависимост от вкуса, който искате за вашето кафе.

Въпрос 5: Какви са най-честите грешки, които се допускат при приготвяне на кафе с френския прес?

Отговор: Сред най-честите грешки са използването на твърде фино смляно кафе, недостатъчно количество кафе или твърде кратко време на инфузия.

Dominik Шкода
Автор на статията: Инж. Доминик Шкода
Собственик и директор на фирмата GourmetKava ООД, управляваща 15 години електронен магазин с прясно печено кафе и принадлежности за алтернативни методи за приготвяне на кафе. Притежател на престижен сертификат Barista Skill Foundation от Specialty Coffee Association. Но също и любител на природата, занаятчийството и музиката.

Свързани продукти

Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация