- Dominik Škoda
- 27101 гледания
- 0 коментари
Какво е френски прес? Френският прес е перфектно изобретение, с помощта на което у дома можете да си приготвите многократно по-добро кафе, отколкото това, което получавате в кафенето. Цената на закупуването е вече в диапазона на няколко стотин, разбира се, зависи от марката и изпълнението.
Предимства | Грубост на смилане | Инструкции за приготвяне | Всичко за приготвяне
Френският прес определено е превъзходен избор за всички, които обичат да пият класическо турско кафе и искат да започнат да приготвят кафето си с по-качествен метод. Кафето трябва да се извлича само за няколко минути, за разлика от турското. След това в него се отделят вещества от утайката, които не са вкусни и не са здравословни за нашето храносмилане. В неръждаем френски прес или пластмасов френски прес, можете да приготвите кафе по същия начин като "турка" - смляно, например, изборно кафе просто го заливате с гореща вода. След това обаче кафе, благодарение на ситото, се филтрира. Кафето така ще бъде по-чисто и по-вкусно.
За много малко пари ще получите от френския прес определено вкусно кафе. Достатъчно е да спазвате няколко основни правила за приготвяне, които са общи за всички френски пресове, независимо от цената, марката или размера.
ПРЕДИМСТВА НА ФРЕНСКИЯ ПРЕС
- ниска цена на закупуване
- много лесна подготовка
- не изисква много поддръжка
- не трябва да купувате допълнителни филтри и т.н.
- имате перфектен контрол над температурата на водата и времето на извличане
ГРУБОСТ НА СМЕЛАНЕ: грубо
Идеално е да смелите кафето винаги свежо непосредствено преди всяка подготовка. За френския прес, кафето се смели сравнително грубо на консистенция на кристална захар. Ако в крайния напиток имате по-голямо количество финна кафена утайка, препоръчваме следващия път да смелите кафето още по-грубо.
Как да приготвите кафе с френски прес?
✔ Общо време на приготвяне с френския прес: 4 минути
✔ Обем на кафето: за 300ml (за по-голям обем вземете повече кафе)
✔ Количество кафе: 18g (съотношение 6 грама / 100ml)
Инструкции как да приготвите кафе с френския прес
- Подгответе вода с температура 93-95°C. Водата е желателно да е филтрирана.
- Смелете свежо печени кафе в количество 18 грама / 300ml вода, ако правите повече, разчитайте на съотношение 6g / 100ml. Кафето трябва да бъде сместено грубо, на консистенция на кристална захар.
- В контейнера на френския прес изсипете съответното количество кафе и залейте около 100 ml вода. Добре разбъркайте и изчакайте 30 секунди. Тази стъпка може да се пропусне, но освобождава кафето от излишен CO2, който особено свежо печено кафе съдържа. CO2 пречи на перфектната екстракция на вкусовете, затова е добре да се отървете от него по този начин преди пълното заливане.
- Добавете остатъка от водата и оставете да се извлече за 3 минути, кафето не разбърквайте.
- Кафето разбъркайте и изчакайте 1 мин да падне утайката надолу.
- След това стиснете буталото надолу. Не е необходимо да натискате, буталото не служи за натискане на кафето, т.е. да изстиска последния остатък от водата, тези вкусове не искаме в кафето.
- Кафето незабавно изцедете и сервирайте. Кафето не трябва да остава в френския прес, за да не продължи да се запарва.
ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ФРЕНСКИ ПРЕС?
Видеорецепта за френския прес
Препоръки за кани за приготвяне с френски прес
Най-често задавани въпроси относно приготвянето с френски прес:
Въпрос 1: Какво смляно кафе да използвам за приготвяне с френския прес?
Отговор: Препоръчва се да се използва грубо смляно кафе, което лесно ще се отдели от водата и няма да причини замъгляване на напитката ви.
Въпрос 2: Какво е правилното съотношение на кафе и вода при използване на френския прес?
Отговор: Обикновено се препоръчва съотношение 1:15, т.е. 1 грам кафе на 15 мл вода. За стандартен 1-литров френски прес използвайте около 60 грама смляно кафе и 900 мл вода.
Въпрос 3: Каква е препоръчителната температура на водата за приготвяне на кафе с френския прес?
Отговор: Температурата на водата трябва да бъде между 93 и 96 °C. Ако използвате кани с термометър, можете лесно да следите температурата. Ако не, оставете кипящата вода да престои 30 секунди и след това я налейте в френския прес.
Въпрос 4: Колко дълго трябва да трае инфузията при приготвяне на кафе с френския прес?
Отговор: Обикновено се препоръчва инфузия от 4 до 5 минути. Но можете да се играете с времето на инфузия в зависимост от вкуса, който искате за вашето кафе.
Въпрос 5: Какви са най-честите грешки, които се допускат при приготвяне на кафе с френския прес?
Отговор: Сред най-честите грешки са използването на твърде фино смляно кафе, недостатъчно количество кафе или твърде кратко време на инфузия.


Коментари (0)