Приготвяне на филтърно кафе

Ако през последните години някакъв метод за приготвяне на кафе изживява голям бум, това е точно филтрираното кафе. В много добри кафенета вече можете да го намерите в менюто веднага след винаги най-популярното еспресо. Приготвянето на качествено еспресо у дома не е изобщо лесно. Въпреки това, приготвянето на първокласно филтрирано кафе от селектирани зърна не е наука!

Става въпрос за кафе, където по време на екстракцията не се използва никакво налягане, а само естествен процес на накисване във вода. Крайното питие обаче е филтрирано, следователно не съдържа кафе остатъци и не се извършва допълнително накисване и освобождаване на вещества. 

Грубост на мелене | Инструкции за приготвяне | Видео инструкции | Всичко за приготвяне

На филтрираното кафе ни харесва също така големият обем на крайното питие за разлика от еспресото или мока готвачката и го препоръчваме топло на всички, които обичат по-големи количества кафе.

За разлика от еспресото, с филтрираното кафе можете красиво да експериментирате и да разпознавате фините промени на вкусовете по време на охлаждането на чашата. Веднага след филтрирането можете да разпознаете предимно горчивите тонове. При последващи глътки можете да усетите развиващото се тяло на кафето, киселинността, започващата се сладост и първите нотки на плодови тонове. При топло питие силният аромат вече изчезва и възприемаме предимно самия потенциал на кафето, неговите тонове, а при някои кафета се отличава изразена сладост.

 

Грубост на мелене

Кафето трябва идеално да бъде смляно непосредствено преди самото приготвяне. Грубостта на мелене за филтрирано кафе наподобява кухненската сол. Водещ критерий за това дали кафето е правилно смляно трябва да бъде времето на екстракция. То трябва да бъде постоянно 2,5 - 3 минути. Ако водата преминава през кафето по-бързо, изберете по-фина грубост, кафето би било подекстрахирано. Обратно, ако водата преминава повече от 3 минути, следващия път изберете по-грубо мелене, иначе ще се получи прекомерна екстракция на кафето.

Грубостта трябва леко да се настройва и в зависимост от количеството приготвено кафе от филтъра. При малко количество водата преминава логично по-бързо, отколкото когато имате кафе за 5 души.

Приготвяне в Hario V60-01 и V60-02

Да използваме най-популярните дрипери като пример за идеално приготвяне на филтрирано кафе. Рецептата за приготвяне на 1 до 2 чаши в V60-01 е 17g кафе и 250ml вода.

В по-големия дрипер Hario V60-02 тази рецепта за приготвяне на 3-4 чаши е 30g кафе и 450ml вода. Времето на екстракция е едно и също и за двете 2,5 до 3 минути. Благодарение на същата форма на дриперите (ъгъл 60°), в по-големия V60-02 можете също така да приготвите и 1-2 чаши добре, а в по-малкия няма да можете да приготвите достатъчно кафе.

КАК ДА ПРИГОТВЯ ФИЛТРИРАНО КАФЕ?

Общо време за приготвяне: 2-3 минути

✔ Обем на кафето: за 250ml

✔ Количество кафе: 18g

  1. Смелете 18g свежо кафе на ниво на грубост, наподобяващо кухненската сол
  2. Поставете дрипера първо поставете паперов филтър и го внимателно изплакнете с гореща вода. Това е много важна стъпка, която често се пренебрегва. Благодарение на нея филтърът губи своя паперов вкус. 
  3. Поставете дрипера върху сервировъчния съд или чашата и в изплакнатия филтър насипете смляното кафе.
  4. Замачване на кафето. Залейте кафето с около 30 ml вода при температура 92 -93 °C, за да бъде напълно накиснато и очаквайте около 30 секунди. Кафето по този етап освобождава излишния CO2. Използвайте по възможност филтрирана вода.
  5. Продължете да заливате с вода. За заливане ви трябва бавен, равномерен поток вода. Най-добре служи кана с дълъг тесен устърб, например класическата Hario Buono. Препоръчва се да заливате в посока на спирала от ръба към центъра и обратно към ръба.
  6. Общото време за тази екстракция трябва да бъде 2,5-3 минути. Ако водата преминава през дрипера по-бързо, следващия път смелете кафето по-фино. Обратно, ако водата преминава по-бавно през филтъра, смелете кафето на по-груба грубост. 
  7. След като цялата вода премине, отстранете дрипера и изплакнете го с гореща вода. 
  8. Насладете се на своята чаша вкусно филтрирано кафе

СЪВЕТ: На филтъра перфектно се съчетават по-светло печените кафета, например Етиопия Сидамо, или Бразилия Сантос

Видео рецепта за приготвяне на филтрирано кафе в HARIO V60

Изберете при нас качествен кафе, мелач за кафе, кафе апарат, french press, mока готвачка, дрипер, джезва и още много.

КУПЕТЕ ВСИЧКО ЗА ФИЛТРИРАНО КАФЕ

Dominik Škoda
Автор на статията: Ing. Dominik Škoda
Собственик и директор на фирмата GourmetKava Ltd., която вече 15 години управлява e-магазин със свежо изпечено кафе и аксесоари за алтернативни методи за приготвяне на кафе. Притежател на престижен сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но и любител на природата, хоби и музика.

Свързани продукти

Hario V60 Pour Over Craft - черен (VCND-02B-EX) Hario V60 Pour Over Craft - черен (VCND-02B-EX) 2
  • -12%
Налично
Дрипери Харио

Hario V60 Pour Over Craft - черен (VCND-02B-EX)

Комплектът Hario V60 Pour over Craft Kit (VCND-02B-EX ) съдържа всичко необходимо за приготвяне на прясно филтърно кафе, подредено заедно.
В наличност
36,90 лв. 40,97 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация