Подготовка за домашно дегустиране - дегустация на кафе

Сигурно сте вече преживели ситуация, в която у вас се е натрупала много различни кафе от различни страни, региони и пекарни. За най-добро изживяване на тези кафета е идеално да организирате домашна дегустация на кафе, известна още като cupping. Но как се извършва cupping?

Cupping е по същество дегустация на кафе, която служи за определяне на качеството и разнообразието на вкусовете и ароматите. Тази стандартна процедура в кафената индустрия се използва от пекарни, купувачи, баристи и други специалисти за изследване на качеството на кафените зърна преди закупуването им или след печене. Въпреки това, cupping не е само за професионалисти - можете лесно да подготвите тази забавна дейност и у дома.

Какво ще ви е нужно за cupping / дегустация на кафе?

Кафе: Можете да използвате различни видове кафе от различни страни, региони и пекарни.

Кафемелачка: Идеално е да имате пресно смляно кафе.

Гореща вода: Ще е необходима за приготвяне на кафето и за последващо напълване на чашите.

Чаши за кафе: Ще са ви необходими чаши или чашки за дегустация.

Cupping лъжици: Идеално специални лъжици, използвани при cupping, които имат определен размер и форма за оптимална дегустация. Но обикновени лъжици също ще свършат работа.

Cupping формуляр: Можете да създадете прост формуляр, в който да записвате бележки за всяко кафе.

Чиста вода за изплакване: За почистване на лъжиците и изплакване между отделните дегустации.

Часовник или хронометър: За правилно време на cupping процеса, особено при подробно изследване на вкусовете и ароматите.

Това са основните нужди, които ви трябват за домашен cupping. Разбира се, можете да адаптирате своя сетъп според собствените си предпочитания и наличното оборудване.

Процедура на домашния cupping:

1. От всеки вид кафе смелете около 6 г/ 100 мл. Грубостта на смилането трябва да бъде малко по-фина от тази за V60.

2. Поставете кафето в чашите, залейте с вода на температура около 93°C (200°F) и оставете 4 минути да се накисва.

3. След 4 минути използвайте лъжица, за да пробиете коричката, която се образува на повърхността на кафето. Това пробиване позволява освобождаване на аромата на кафето. В този момент можем да помиришем всяка чаша и да забележим различни аромати.

4. С помощта на лъжица можете също да премахнете остатъците от кафе от повърхността на чашите. Изчакайте около 10 минути, докато кафето се охлади до приятна температура за пиене. След това просто вземете лъжицата и оставете кафето да премине през целия език. При cupping можете също да втечните кафето, за да достигне до всички вкусови рецептори в устата.

5. Изследвайте вкусовете и ароматите, които се освобождават по време на cupping и ги сравнете с другите проби.

6. След дегустацията обсъдете различните кафета, сравнете ги и запишете своите наблюдения.

Запомнете, че основната цел на cupping е да изследвате разнообразието от вкусове и аромати на кафето. Бъдете готови за нови изживявания и започнете да откривате света на кафето с отворен ум!

Свързани продукти

Kaffia Professional 2 kg / 0,1g Kaffia Professional 2 kg / 0,1g 2
Налично
Цифрови везни

Kaffia Professional 2 kg / 0,1g

Баристична дигитална везна Kaffia Professional с два режима за приготвяне на кафе за hand brew и еспресо.
В наличност
86,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация