Как да мелим кафе без кафемелачка

Възможно ли е въобще? Или става въпрос за някаква уловка, която трябва да провери вашия остър разум?

На първо място, за нас е характерно първоначално да не търсим отговор на оригиналния въпрос, а да започнем да поучаваме: „Ако някой няма мелачка, трябва да купува смляно кафе, така че подобен проблем изобщо не трябва да се решава.“

Но тук изобщо не става въпрос за как кафето на зърна е попаднало в домакинство без мелачка. Между другото, има много възможности, включително добре намерен подарък, когато подаряващият не е имал ключова информация за домакинството на облагодетелстваното лице.

А вие, които имате мелачка у дома, не се подигравайте, иначе утре веднага ще се счупи в момента, когато имате силно желание за кафе.

Без значение как е попаднало у вас немелено кафе, не е нужно да го отлагате като пътуващ подарък, който скоро ще предадете напред, защото…

МОЖЕ ДА СЕ МЕЛЕ КАФЕ БЕЗ МЕЛАЧКА

Предлагат се ви веднага две основни възможности. Първата е силно извънвременна и проверява вашето домакинство по отношение на традиционното оборудване. Втората произтича от съвременната епоха и вероятно ще бъде реална за повечето от вас.

КАФЕТО НА ЗЪРНА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБРАБОТЕНО:

  • в хаванче – качественото хаванче някога е било неизменна част от всяко домакинство и при обработката на кафе ви предлага възможност за контрол на „грубостта на смилане“. Лесно ще приготвите кафе за French Press (по-грубо смилане) и ако продължите работата с чукчето, ще получите фино смляно кафе за приготвяне на еспресо. При пълнене на хаванчето, имайте предвид да го напълните само около една четвърт с кафе на зърна. Така ще работите по-лесно и зърната няма да изскачат навън.
  • в блендер – днес блендерът вероятно ще бъде по-често срещан в домакинствата, отколкото хаванчето. И в него можете да „смелите“ кафе. Идеално в блендер, предназначен за сечене на ядки. И тук има смисъл да смилате само малки количества кафе. В противен случай ще трябва да държите блендера включен твърде дълго, което може да доведе до прегряване и по този начин висока температура, която влияе на ароматичните масла в кафето. Резултатната напитка ще бъде твърде горчива и без характерния аромат.

Възможно е също така, че нямате нито хаванче, нито блендер. Тогава ви остава тъжен поглед към пакета с кафе на зърна и непобедимо желание за кафе. Размисляте дали може да се приготви кафе от немлени зърна. Ако спазвате определени правила, може. Някои съветват да оставите зърната накиснати през нощта, а след това да приготвите кафето.

Друг предлага рецепта за варене на зърната кафе за един час. И двата метода са възможни, не очаквайте резултатът да бъде също толкова страхотен, колкото от смлени зърна, но имате шанс да приготвите кафе по този начин. Въпреки това, с значителни времеви изисквания.

Също така, при приготвянето на кафе могат да възникнат пречки и зависи само от вашия подход към нещата. Не е без причина се казва:

Който иска, търси начин,

който не иска, търси причина… но тогава трябва да се примири с празна чаша за кафе.

Направете максимума, за да бъде вашата пълна.

Свързани продукти

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) 2
Налично
Мелници Hario

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)

Hario Mini Mill Slim PLUS е нова версия на популярната Mini Mill Slim с подобрена шестоъгълна дръжка в елегантен цвят тъмен дим.
В наличност
47,90 лв.
Мелница Baratza Encore Мелница Baratza Encore 2
Налично
Мелачки

Мелничка Baratza Encore черна

Електрическата кафемелачка Baratza Encore с конични камъни за смилане е подходяща за всички алтернативни начини на приготвяне на филтърно кафе и еспресо. Настройка за грубост на смилане: 40 градуса. Цвят: черен.
В наличност
324,90 лв.
Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) 2
Налично
Мелници Hario

Мелничка за канички Hario (CMHN-4)

Най-новата версия на ръчната мелница Hario Canister (CMHN-4 ) с керамични камъни за мелене, регулируема грубост на смилане и голям запечатан контейнер за съхранение на прясно смляно кафе.
В наличност
104,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация