- Dominik Škoda
- 22348 гледания
- 0 коментари
Принадлежи към най-здравите напитки в света. И наистина не преувеличаваме! Колко често си позволявате зелен чай? И знаете ли как да го приготвите правилно?
Зеленият чай днес заслужено заема високо място сред т.нар. суперхрани. Изглежда, че колкото повече научаваме за него, толкова по-впечатляващ е. Широк спектър от ефекти вече е доказан чрез научни изследвания и според проверени източници всяка година в света се пие зелен чай, приготвен от невероятните 600 хиляди тон сушени листа.
Какви ефекти стоят зад популярността на напитката, която човечеството се наслаждава вече повече от четири хиляди години? Зелен чай е преди всичко
- силен антиоксидант;
- способен да подпомогне когнитивните функции;
- ефективен в стимулирането на изгарянето на мазнините;
- ефикасен в превенцията на стареенето.
А как да приготвите напитка с толкова благоприятни ефекти, зелен чай?
ПРИГОТВЯНЕ ОТ ЧАЕВА ПАКЕТЧЕ
- Налейте вода със температура 80-85 °C в чаша. За да не се налага постоянно да използвате термометър, достатъчно е водата, която е започнала да ври, да оставите в чашата около две минути да се охлади.
- Сега добавете чаеното пакетче и оставете да се запари за 3 минути.
- Извадете пакетчето и се насладете на своя зелен чай.
ПРИГОТВЯНЕ ОТ НАПРАХОТЕН ЧАЙ
- Налейте вода със температура 80-85 °C в чайник или френски прес. Процедурата за охлаждане на водата, която е врила, ще бъде същата като при предишното описание.
- Във водата добавете направохотения зелен чай, винаги 1 чаена лъжичка на всеки 250-300 мл. Ако имате наистина голям чайник, добавете още една чаена лъжичка, за да бъде чайът достатъчно силен.
- След три минути запарване прецедете чая и можете да го сервирате.
Може да ви изненада, че и в двата случая добавяте зелен чай във водата, а не заливате чая с вода. За зеления чай това има своето основание. Това ви осигурява перфектния вкус на чая без неприятна горчивина.
Пиенето на зелен чай е личен ритуал
И според това трябва да подходите и към неговото приготвяне. Описаните по-горе процедури ги приемете като препоръки, може да откриете, че за вас е по-добре да запарвате някои видове зелен чай за по-кратко време. Някои отдават предпочитание на чая, леко подсладен с мед или тръстиков захар. Важно е да се насладите на зеления чай.
Не се страхувайте да експериментирате и да търсите път, който ще ви предостави най-доброто чайно изживяване.
Коментари (0)