- Dominik Škoda
- 19614 гледания
- 0 коментари
По следите на едно от най-популярните напитки в света или как да приготвите правилния чай.
Черният чай повечето хора свързват с Великобритания, която е известна със своя „чай пет“. Въпреки това, корените му се простират в Китай, където чайът пише своята история вече повече от четири хиляди години. Това обаче би била история за зелен чай, ние ще прескочим на черния и ще си припомним, че той е много по-млад. Историческите източници го споменават едва през 17 век, а повече за неговото произход можете да научите от нашата селекция на тези черни чайове.
Преди да започнете да пълните кошницата с избраните продукти, нека заедно приготвим чаша добър черен чай. По-добър спътник за онлайн пазаруване в нашия e-shop няма да намерите.
Инструкции за приготвяне на черен чай
- Знаете ли какво ви се иска?
Вероятно не е нужно да напомняме, че черният чай не е просто черен чай. Истинските гурмани добре знаят за какво говорим. Ако вкусът и ароматът трябва да бъдат истинско удоволствие за душата, отделете достатъчно внимание на избора на чай. Отличните сортове идват не само от Китай, Индия или Шри Ланка, но можете да потърсите и в други страни произход. Опитайте, например, чай от Грузия или Кения.
- Температурата на водата има значение
Имате чай, вземете подходящата чаша от шкафчето и оставете водата да заври. Черния чай трябва да се залее с вода с температура от 93–100 °C. По-ниската температура се препоръчва особено при приготвяне на Даржилинг.
- Време на настаиване на черния чай
Ако приготвяте чай за чаша от 250 мл, в сито сложете 1 чаена лъжичка чайни листа. Веднага щом ги залеете с гореща вода, започва времето за настаиване. За приготвянето на напитката е достатъчно 3-5 минути. Ако оставите листата да се накисват по-дълго, чаят ще стане твърде горчив.
- Оборудване
Черния чай разбира се може да се приготви и в чайник или френски преса, зависи само от вас какво предпочитате. Пропорционално на обема на съдата увеличавате дозата на чайните листа.
- Нещо допълнително
Готовата напитка може да се подслажи с захар, мед, лимонов сок, евентуално малко мляко или щипка подправка (подходяща е канела или кардамон).
- Понюхайте и насладете се
С готовата чаша чай се настанете спокойно, помиришете, затворете очите и оставете аромата да действа. Дори и в най-натоварения ден е добре да си отделите няколко момента и спокойно да се насладите на чая.
Коментари (0)