Как да изберете грубостта на смилане на кафето

Всеки любител на кафето обича да приготви вкусна напитка от прясно смлени зърна. Освен основните условия, като произход на страната или надморска височина, вкусът на кафето се влияе от няколко фактора. Много значим фактор е дали е прясно смляно, затова най-добре е да го смелите точно преди самото приготвяне, за да извлечете най-доброто от вкуса. Ако сте истински файншмекер, никога не бихте купили предварително смляно кафе. Такова кафе вече е остаряло и освен това може да не отговаря на степента на смилане, необходима за конкретното приготвяне на кафе.

Как да смелим кафето? За да се смели кафето с правилната грубост, мелачката за кафе трябва да бъде настроена правилно. Има разлика между видовете мелачки. Използват се секатори и мелачки с мелен камък. Ако искате да постигнете няколко финни различни степени на смилане, определено използвайте мелачка с мелен камък. Секаторът никога няма да смели кафето толкова фино, колкото ръчна мелачка, а грубостта няма да бъде равномерна.

Коя мелачка за кафе да използвате?

  1. Използвайте качествена ръчна мелачка за кафе или електрическа мелачка с мелен камък

  2. Секаторите за кафе никога няма да смелят кафето равномерно

  3. Въпреки че покупката на предварително смляно кафе не е идеалният вариант, все още е по-добре, отколкото да използвате секатор

Всеки начин на приготвяне на кафе изисква различна степен на смилане. Колкото по-кратко е времето на накисване на зърната, толкова по-фино трябва да бъде смляното.

Какви са грубията на смилане на кафето за конкретно приготвяне?

Изберете и научете правилната степен на смилане на кафето с оглед на използваните методи за приготвяне на кафе.

1) Много фино смилане на кафе

Много финото смилане на кафе се препоръчва за приготвяне на турско кафе в джезва. Консистенцията е подобна на гладко брашно или прах.

2) Фино смилане на кафе

Финото смилане на кафе е подходящо за приготвяне на еспресо. Грубостта е като по-фина кухненска сол. Ако купите предварително смляно кафе, вероятно то ще бъде смляно по този начин.

3) Средно фино смилане на кафе

Средно финото смилане е най-разпространено. Използва се за мока каничка, приготвяне в дрип или в аеропресс (при време на приготвяне 2-3 мин). Той е малко по-фино от пясък, но не толкова фино, колкото финото смилане.

  • Moka каничка
  • Drip

  • Aeropress (време на приготвяне 2-3 мин)

4) Средно смилане на кафе

Средното смилане е златната среда между финото и грубото смилане. Използва се също за дрип, при приготвяне на вакуум тенджера или за аеропресс (3+ минути приготвяне). Консистенцията е като пясък.

  • Вакуум тенджера

  • Aeropress (време на приготвяне 3+ минути)

  • Drip

5) Средно грубо смилане на кафе

Средно грубото смилане е подходящо за Chemex или Clever dripper. Грубостта на кафето е като груб пясък (малко по-груба от средното смилане).

6) Грубо смилане на кафе

Грубото смилане се препоръчва за френски прес. Така смляното кафе изглежда като морска сол. За приготвяне във френски прес е по-добре да имате по-грубо смляно кафе – зърната по-късно няма да преминат през ситото в напитката и утайката ще остане долу.

СЪВЕТ: Определено не се страхувайте да експериментирате! Струва си да смелите кафето прясно и с времето ще забележите фините разлики между различните грубията.

Изберете от нашата гама качествени мелачки за кафе.

Dominik Škoda
Автор на статията: Ing. Dominik Škoda
Собственик и директор на компанията GourmetKava Ltd., управляваща вече 15 години онлайн магазин за прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативни методи за приготвяне на кафе. Притежател на престижен сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Но също така е любител на природата, ръчната изработка и музиката.

Свързани продукти

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) 2
Налично
Мелници Hario

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)

Hario Mini Mill Slim PLUS е нова версия на популярната Mini Mill Slim с подобрена шестоъгълна дръжка в елегантен цвят тъмен дим.
В наличност
47,90 лв.
Мелница Baratza Encore Мелница Baratza Encore 2
Налично
Мелачки

Мелничка Baratza Encore черна

Електрическата кафемелачка Baratza Encore с конични камъни за смилане е подходяща за всички алтернативни начини на приготвяне на филтърно кафе и еспресо. Настройка за грубост на смилане: 40 градуса. Цвят: черен.
В наличност
324,90 лв.
Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) 2
Налично
Мелници Hario

Мелничка за канички Hario (CMHN-4)

Най-новата версия на ръчната мелница Hario Canister (CMHN-4 ) с керамични камъни за мелене, регулируема грубост на смилане и голям запечатан контейнер за съхранение на прясно смляно кафе.
В наличност
104,90 лв.
Виж статиите на автора
Dominik Škoda

Собственик и директор на GourmetKava s.r.o., която управлява онлайн магазин вече 11 години, предлагащ прясно изпечено кафе и аксесоари за алтернативно приготвяне на кафе. Притежател на престижния сертификат Barista Skill Foundation от The Specialty Coffee Association. Също така любител на природата, майсторенето и музиката.

Коментари (0)

Няма коментари в момента

🎄 За съжаление вече не можем да доставим пратката до Коледа. Онлайн магазинът продължава да изпраща поръчки всеки ден ➡️ Повече информация