- Dominik Škoda
- 24574 гледания
- 0 коментари
Всеки любител на кафето обича да приготви вкусна напитка от прясно смлени зърна. Освен основните условия, като произход на страната или надморска височина, вкусът на кафето се влияе от няколко фактора. Много значим фактор е дали е прясно смляно, затова най-добре е да го смелите точно преди самото приготвяне, за да извлечете най-доброто от вкуса. Ако сте истински файншмекер, никога не бихте купили предварително смляно кафе. Такова кафе вече е остаряло и освен това може да не отговаря на степента на смилане, необходима за конкретното приготвяне на кафе.
Как да смелим кафето? За да се смели кафето с правилната грубост, мелачката за кафе трябва да бъде настроена правилно. Има разлика между видовете мелачки. Използват се секатори и мелачки с мелен камък. Ако искате да постигнете няколко финни различни степени на смилане, определено използвайте мелачка с мелен камък. Секаторът никога няма да смели кафето толкова фино, колкото ръчна мелачка, а грубостта няма да бъде равномерна.
Коя мелачка за кафе да използвате?
-
Използвайте качествена ръчна мелачка за кафе или електрическа мелачка с мелен камък
-
Секаторите за кафе никога няма да смелят кафето равномерно
-
Въпреки че покупката на предварително смляно кафе не е идеалният вариант, все още е по-добре, отколкото да използвате секатор
Всеки начин на приготвяне на кафе изисква различна степен на смилане. Колкото по-кратко е времето на накисване на зърната, толкова по-фино трябва да бъде смляното.
Какви са грубията на смилане на кафето за конкретно приготвяне?
Изберете и научете правилната степен на смилане на кафето с оглед на използваните методи за приготвяне на кафе.
1) Много фино смилане на кафе
Много финото смилане на кафе се препоръчва за приготвяне на турско кафе в джезва. Консистенцията е подобна на гладко брашно или прах.
2) Фино смилане на кафе
Финото смилане на кафе е подходящо за приготвяне на еспресо. Грубостта е като по-фина кухненска сол. Ако купите предварително смляно кафе, вероятно то ще бъде смляно по този начин.
3) Средно фино смилане на кафе
Средно финото смилане е най-разпространено. Използва се за мока каничка, приготвяне в дрип или в аеропресс (при време на приготвяне 2-3 мин). Той е малко по-фино от пясък, но не толкова фино, колкото финото смилане.
4) Средно смилане на кафе
Средното смилане е златната среда между финото и грубото смилане. Използва се също за дрип, при приготвяне на вакуум тенджера или за аеропресс (3+ минути приготвяне). Консистенцията е като пясък.
-
Вакуум тенджера
-
Aeropress (време на приготвяне 3+ минути)
-
Drip
5) Средно грубо смилане на кафе
Средно грубото смилане е подходящо за Chemex или Clever dripper. Грубостта на кафето е като груб пясък (малко по-груба от средното смилане).
-
Clever dripper
6) Грубо смилане на кафе
Грубото смилане се препоръчва за френски прес. Така смляното кафе изглежда като морска сол. За приготвяне във френски прес е по-добре да имате по-грубо смляно кафе – зърната по-късно няма да преминат през ситото в напитката и утайката ще остане долу.
-
French press
- Cold brew
СЪВЕТ: Определено не се страхувайте да експериментирате! Струва си да смелите кафето прясно и с времето ще забележите фините разлики между различните грубията.
Изберете от нашата гама качествени мелачки за кафе.
-
Други методи за приготвяне на кафе
- Приготвяне на кафе във френски прес
- Приготвяне на Cold brew кафе (студено кафе)
- Приготвяне на кафе в мока каничка
- Приготвяне на кафе в джезва
- Приготвяне на кафе във вакуум тенджера
- Приготвяне на филтрирано кафе
- Приготвяне на кафе - Еспресо - пълен наръчник
- Приготвяне на кафе в Aeropress
- Приготвяне на зелено кафе с препечка
- Приготвяне на виетнамско кафе
- Напитки от еспресо
- Приготвяне на кафе в Chemex
- Приготвяне на йерба мате в калабаса
- Студено кафе - рецепти за 6 начина
- Аромати за кафе
- Приготвяне на flat white кафе
- Приготвяне на фрапе кафе
- Приготвяне на batch brew кафе
- Приготвяне на еспресо тоник
- Приготвяне на капучино
- Приготвяне на кафе лате
- Приготвяне на лате маккиато
- Приготвяне на еспресо маккиато
- Приготвяне на ристрето кафе
- Приготвяне на еспресо допио
- Приготвяне на американо кафе
- Приготвяне на лунго кафе

Коментари (0)