- Dominik Škoda
- 9658 гледания
- 0 коментари
В Италия, където е родена първата мокапот на света, тя е част от повече от 90% от всички домакинства. И при нас сега мокапотът се превръща в един от най-продаваните алтернативни методи за приготвяне на кафе. Затова с този статия се опитваме да ви помогнем да изберете пот, така че да се насладите максимално.
Как ще ми приготви кафе?
Когато Алфонсо Биалети през 1933 г. патентовал първия мокапот, легендарните мокапоти Биалети се появили по света. Това изобретение го вдъхновило желанието да позволи на всеки жител на Италия да може да приготви вкусно еспресо, което е свикнал от кафето, и в удобството на дома си. Кафето, което ще ви приготви мокапотът, ще бъде силно и в малък обем от около 50 мл за 1 чаша. От всички алтернативни методи за приготвяне на кафе (препоръчваме селектираните) на качественото еспресо е наистина най-близо.
Мокапот от алуминий или неръждаема стомана?
Първият въпрос, който всеки трябва да си постави преди покупката на първия си мокапот, е изборът на материал. Първите произведени Биалети бяха от алуминий. Причината беше доста интересна. Италия имаше големи запаси боксит, от който се получава алуминий, и за да накара Мусолини Италия да го използва, обяви алуминия за италиански национален метал. Неръждаемата стомана беше забранена за Италия.
Въпреки това, алуминият има малко предимство пред неръждаемата стомана. Отлично провежда топлина и след кратко време вътрешността на алуминиевата кафе машина се покрива с патина, благодарение на която потът запазва приятната кафеаромат и кафето от нея на много хора е малко по-вкусно.
Най-големите опасения относно алуминия имат хората заради неговите ефекти върху човешкото здраве. Хранителният алуминий, от който се произвеждат днешните алуминиеви съдове, няма нищо общо с алуминиевите прибори и съдове, които познаваше нашето предходно поколение. Ако всеки ден в пота си приготвяте една или две чаши кафе, няма причина за безпокойство.
Алуминиевата мокапот може да се използва на всякакъв тип печка освен индукционната плоча. Така че ще функционира на газ, електрическа плоча, склокерамична плоча.
Ако търсите мокапот за индукция, вашият избор е ограничен до мокапоти от неръждаема стомана. Можете да избирате между потове изцяло от неръждаема стомана или потове, които имат поне долната част от неръждаема стомана. Горната част вече може да бъде от алуминий, керамика и др.
Мокапот за колко чаши?
Ако вече сте се решили за материал, следва изборът на размера на мокапота. В нашия магазин често срещаме клиенти, които имат тенденция да купят колкото се може по-голям пот, за да направят кафе както за себе си, така и за по-голям брой гости.
Приготвянето на кафе в мокапот има определени специфики. За да приготвите кафе така, както трябва да е от мокапота, трябва да:
- в долната резервоар налеете толкова вода, колкото се побира през защитния вентил
- филтърната тръба да се напълни с мляно кафе и да се изглади, без да се притиска
- отношението кафе и вода трябва да бъде 1:11
Алхимията на приготвяне на кафе в мокапот е малко по-сложна, но за това можете спокойно да прочетете в статия за Приготвяне на кафе в мокапот. Тези 3 правила трябва да имате предвид.
Ако купите пот за 6 чаши и искате да приготвите само 2 чаши, интуитивно ще сложите по-малко вода и по-малко кафе. Въпреки това, в пота няма да се създаде необходимото налягане и крайният напитък няма да бъде такъв, какъвто трябва да бъде. Според нас това би било загуба. Затова при избора мислете за колко души най-често ще приготвяте кафе.
Ако все пак предпочитате по-големи чаши от около 50ml, можете да допълните крайния напитък с гореща вода. Това е най-простият и също най-нежен начин да се "разреди" силното кафе. Резултатът ще бъде т.нар. Lungo, което на италиански означава "дълго", "разредено". Приготвеното кафе само в случай на Lungo допълнете с гореща вода в съотношение 1:1, в случай на Американо съотношението е 1:5.
Желаете ли да закупите мокапот? Разгледайте нашия E-SHOP.
Мога ли да сложа по-малко вода и по-малко кафе в мокапота?
Както вече беше споменато, по-малко вода и по-малко кафе ще доведе до напитък, който е малко различен от този, ако напълните мокапота изцяло. Не трябва да се притеснявате, че ако сложите по-малко вода или по-малко кафе, няма да работи. Работата обаче не може да бъде гарантирана, ако количеството използвана вода и кафе падне под 50% от оригиналното количество.
При определянето на количеството вода и кафе винаги помнете съотношението кафе и вода 1:11.
> > Разгледайте нашата статия Приготвяне на кафе в мокапот < <
Препоръчваме за приготвяне:
-
Други методи за приготвяне на кафе
- Приготвяне на кафе във french press
- Приготвяне на кафе Cold brew (студена кафе)
- Приготвяне на кафе в мокапот
- Приготвяне на кафе в джезва
- Приготвяне на кафе във Vacuum pot
- Приготвяне на филтрирано кафе
- Приготвяне на кафе - Еспресо - пълен наръчник
- Приготвяне на кафе в Aeropress
- Приготвяне на зелено кафе с печене
- Приготвяне на виетнамско кафе
- Напитки от еспресо
- Приготвяне на кафе в Chemex
- Приготвяне на yerba maté в kalabase
- Ледено кафе - рецепти за 6 начина
- Аромати за кафе
- Приготвяне на кафе flat white
- Приготвяне на кафе frappé
- Приготвяне на кафе batch brew
- Приготвяне на кафе espresso tonic
- Приготвяне на кафе cappuccino
- Приготвяне на caffe latte
- Приготвяне на latte macchiato
- Приготвяне на espresso macchiato
- Приготвяне на кафе ristretto
- Приготвяне на espresso doppio
- Приготвяне на кафе americano
- Приготвяне на кафе lungo

Коментари (0)