- Dominik Škoda
- 14233 гледания
- 0 коментари
На какво да обърнете внимание и въз основа на кои параметри да изберете зелен чай, който ще ви хареса и също така ще бъде полезен за здравето ви?
Да отидете в магазин за чай и да отговорите на въпроса какво желаете, че искате да купите зелен чай, е точно същото като когато в автомобилен магазин заявите, че бихте искали да купите автомобил. Сигурно ще ви бъде зададен въпрос КАКЪВ!
И със зелен чай не е нищо лесно. В магазин с физическо присъствие изборът ще ви води обучен персонал, но при онлайн пазаруване в електронен магазин трябва да знаете на какво да се фокусирате при избора.
Не искаме да ви обучаваме относно отделните сортове, това е напълно следващо ниво. Нека сега обясним най-простите основи на избора на качествен зелен чай.
ТОВАРА ТРЯБВА ДА Е ЗЕЛЕН
Ако е зелен, то наистина зелен! Този вид чай не преминава процес на ферментация като например черния чай, което означава, че изсушените листа на зеления чай трябва наистина да са зелени.
Вярно е, че ако залеете качествен зелен чай, ще получите светлозелена течност маслинов цвят. А залетите листа ще възстановят своята ярко зелена окраска. В случай на чай с ниско качество, листата след заливане ще станат кафяви или дори черни.
ИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ЗА ИЗТОЧНИКА
Продавачът на качествен чай трябва да гарантира произхода на своите стоки. Трябва да имате информация за страната на произход, както и фактът дали чайът е отглеждан според принципите на екологичното земеделие. Обикновено ще срещнете формулировка „organically grown tea“. Вярвайте, че не е напълно безсмислено да знаете откъде произхожда чайът ви и при какви условия е отгледан.
ПО-ПРЕДПОЧИТАНЕ ЦЯЛОЛИСТНИ И НАПРАВДА ЦЕЛИ ЛИСТА
Ако наистина искате да се насладите и освен това от напитката да получите всички налични полезни вещества за здравето, дайте предимство на чая от изсушени цели листа. Тогава можете да се насладите на правилния вкус, омагьосващ аромат и оптимално съдържание на всички ценни хранителни вещества.
В евтиния пакетирани чай не търсете качество, чаените листа са смляни, често пакетчетата се пълнят почти само с „чайна пудра“ – тоест отпадък, получен при производството на най-висококачествени чайове.
Не се поддавайте на измамата, че и така приготвеният чай ще има изненадващо наситен цвят. Във всеки случай, му ще липсва типичният аромат и вкус, защото не съдържа достатъчно количество есенциални масла, отговорни за тези характеристики.
Сигурно могат да се купят и качествени пакетирани чайове, макар че качеството на първокласния софониран чай несъмнено никога няма да достигне.
СПРЯМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ КОНТРОЛИРАЙТЕ СВЕЖЕСТТА
Вали правило, че чайът трябва да бъде консумиран в рамките на 12 месеца от обработката си. Но трябва да се отбележи, че не е лесно да се определи срокът на обработка на чаените листа. На опаковката ще прочетете кога е бил пакетираният чай, а не кога е бил обработен от отглеждача. А чаените листа често изминат дълъг път + няколко пъти сменят собственика си, преди да стигнат до рафтовете на магазините или до предлагането в електронните магазини.
КОЕ ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ СЪДЪРЖА
Сега, когато вече знаете на какво да се фокусирате при избора на зелен чай, можем да кажем какво съдържа такъв качествен чай…
ПОЛИФЕНОЛИ
Природни вещества, които са отговорни за типичния му вкус. Вали, че колкото повече полифеноли съдържа определен вид чай, толкова повече горчивина и характерен кисел вкус усещате при консумация.
КАТЕХИНИ И ДРУГИ АНТИОКСИДАНТИ
В тази група често попада EGCG (епигалокатехин галат), много ефективен антиоксидант, който ни предпазва от негативните ефекти на свободните радикали. Това са вещества с доказани ползи за нашето здраве.
ЕНЗИМИ
Ензимите в зеления чай не влияят на вкуса на крайния напитък. Във всеки случай, именно те отговарят за промяната на цвета на смачканото чаено листо. Със своята дейност наситенозелената окраска се променя в кафява.
АМІНОКИСЕЛИНИ
Може да изглежда изненадващо, но зеленият чай действително съдържа аминокиселини. Най-голямо представителство тук има теанинът, който не е разпространен изобщо в растителния свят. Освен в чая, се среща в листата на дървото Ilex Guayusa и още в един вид гъба. Във всеки случай, именно теанинът стои зад положителните ефекти на зеления чай върху нашата психика. Провокира усещане за отпускане и намалява стреса.
ЛЕТИСТИ СОЕДИНИЯ
За тях не се говори много в контекста на чая. Въпреки това, това са вещества, които значително влияят на аромата на напитка. В зависимост от вида летистата тъкан, съдържаща се в даден вид зелен чай, можете да се насладите на билкови или дървесни аромати, цветен аромат и др.
КАОФЕИН
Той е неотделима част от зеления чай, въпреки че много потребители не осъзнават това. Разбира се, зависи от вида чай. Някои сортове съдържат по-малко каофеин (например Kukicha), докато други (Gyokura или matcha) предлагат повече от този стимулант. Обикновено важи, че колкото по-млад е чаеното листо при смачкването, толкова повече каофеин съдържа. Това има своето оправдание, защото каофеинът в младите израстъци предпазва растението от насекоми. По-старите, по-твърди листа вече не се нуждаят от такава защита.
КАК СЕ ПРЕБРОЯВА СОСТАВАТО СЛЕД ЗАЛЯВАНЕ С ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА
Запарването в по-хладка (или студена) вода представлява начин за намаляване на съдържанието на каофеин в крайния напитък. При по-високи температури се освобождава повече каофеин във водата. И така се държат и катехините, отговорни за горчивия вкус. Така че по-малко горчив зелен чай с по-ниска доза каофеин изисква запарване в по-хладка вода и обратно.
Определено си заслужава да знаете нещо за зеления чай, защото тогава ще имате яснота кой да изберете и как да го приготвите.

Коментари (0)