- Dominik Škoda
- 5725 гледания
- 0 коментари
Показват ли консумиращите кафе по-добри работни резултати? Ще успеете ли по-лесно да свършите работата си с кафе?
Чисто теоретично би било достатъчно да отговорите утвърдително на и двата въпроса. Но при такъв член не бихте се справили дори с еспресо, така че нека бъдем малко по-конкретни.
Какво знаем за влиянието на консумацията на кафе върху ефективността на работата?
По-висока производителност, по-малко грешки
Според проведените изследвания служителите, които пият кафе по време на работното време, са значително по-концентрирани и при тях не се наблюдава забавяне на реакционното време нито значително намаление на когнитивните функции, което се отразява както в по-добри работни резултати, така и в факта, че можете да разчитате на по-малък риск от трудова злополука при тях.
Кафето като помощник при решаването на проблеми
Връзката между кофеина и нивото на концентрация е много добре известна и добре дошла в редица професии. Някои учени обаче са изследвали и влиянието на кофеина върху способността за решаване на проблеми. Ако до сега сте смятали, че с чаша кафе в ръка практически всеки проблем може да бъде решен, не сте далеч от истината. Кофеинът наистина помага и в тази област.
А какво е с креативността
Изглежда практически всемогъщ, но тестовете върху влиянието на кофеина върху креативното мислене вече не са донесли толкова обещаващи резултати. Креативността, разбира се, е много индивидуална материя и много е трудно да се оцени дали можете да я подпомогнете чрез консумацията на кафе. Мнението на повечето експерти е обаче такова, че не можете да разчитате на кофеина за подпомагане на креативното мислене.
Дозата кафе има значение
Подходящата доза кофеин е свързана със стимулиращите ефекти, отлага началото на умората, смекчава симптомите на изтощеност, подобрява способността за концентрация и вземане на решения. В контекста на професионалната производителност това обикновено означава, че човекът, който пие кафе, има шанс да постигне по-добри работни резултати от този, при когото кофеинът не тече в жиците по време на работното време.
В играта обаче е една основна променлива, а именно дозата на кофеин. Работната производителност не расте пропорционално с броя на изпитените чаши кафе. След определена доза настъпва прекомерна стимулация (прехапване с кофеин), която, от друга страна, нарушава производителността, способността за концентрация и други желани ефекти.
Обикновено е много трудно да се определи къде завършва желаната стимулация и започва прехапването. Още повече, тъй като всяко тяло обработва кофеина по малко по-различен начин. Основата е генетично кодифицирана. Хората могат да бъдат разделени на две основни групи, от които едната метаболизира кофеина бързо, докато другата бавно. Две, три кафета на смяна, с които се справя представител на първата група спокойно, могат да бъдат високо проблематични за човек със забавен метаболизъм на кофеина.
Идеално за вас ще бъде, ако ще слушате реакциите на тялото си и ще се ръководите от тях. Този, който си пие добро кафе в пет следобед и още в десет вечер има проблеми със заспиването, следващия път ще отиде до кафемашината в по-ранни часове.
Определено има смисъл качественото кафе да стане ваш спътник при работа.
Източници:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16106485/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810019303435?via%3Dihub

Коментари (0)