The Miners Етиопия Samii Chelbesa Danche 250g
Опитайте страхотно кафе от The Miners- избраната пекарна.
Аромат.
Chelbesa Danche е ново попълнение в нашата оферта. Кафето идва от Етиопия и може да се похвали със сертификат за биологично производство.
Chelbesa е първият от трите обекта, които SNAP Coffee притежава в района. Компанията е основана в Адис Абеба през 2008 г. от Негусе Д. Велдиес. Понастоящем компанията разполага с три пункта за миене и преработка в окръзите Челекю, Кочере в района на Гедео и партньорски пунктове в окръзите Урага (Гуджи) и Ненсебо (Западна Арси). По този начин тя доставя средно около 550 земеделски стопани във всяка станция. Данче се намира на 2100 м надморска височина, близо до град Ворка в област Гедеб. Челбеса е и най-голямата обработваема площ в област Гедеб с обща площ от 1240 хектара. Станцията изкупува череши от около 313 земеделски стопани в околността, които постоянно произвеждат качествена реколта благодарение на плодородната почва и добрите земеделски практики. Станцията Danche може да се похвали и със сертификат за биологично производство, което в резултат увеличава добивите на земеделските стопани. Отглежданите тук сортове са предимно Welisho, Kurume и местни етиопски сортове. Girum Assefa отговаря за управлението и контрола на станцията, като следи за спазването на стандартите за качество.
Местните земеделски стопани оставят черешите да узреят добре, преди да ги съберат, тъй като знаят, че това увеличава съдържанието на захар в тях. Те също така вярват, че техният бог ще им подскаже кога е настъпил подходящият момент и те могат да започнат да събират реколтата.
Преработка - Черешите се берат на ръка и след това се сортират на ръка. След като земеделските стопани ги донесат в станцията, те се обелват на традиционна дискова машина Agaarde, която почиства черешите от кората и месестата част. След това те отиват в каналите за сортиране, където машината ги разделя на първо или второ качество в зависимост от плътността им.
Ферментация - черешите се подлагат на допълнителна ферментация в продължение на 72 часа, последвана от измиване и допълнително сортиране според плътността. Зърната с по-ниска плътност (по-ниско качество) остават да плуват на повърхността и се оставят настрана, докато само по-плътните и следователно по-качествени зърна остават в каналите и се отделят като партиди с по-високо качество. След като сортирането и ферментацията приключат, черешите се оставят да се накиснат за около 2 часа в чиста вода, за да се освободят от остатъчната целулоза. Сушене и ръчно сортиране - Следва сушене, при което зърната се разстилат на пластове с височина 2 cm и се сушат в продължение на 10 дни в зависимост от метеорологичните условия. След това се извършва допълнително ръчно сортиране в продължение на 2-4 часа, за да се гарантира максимално качество.
Ферма: Станция Danche
Надморска височина: 2300 m над морското равнище.
Обработка: Измиване
Сорт: Wolisho и Dega
Метод на приготвяне: Aeropress, Chemex, French Press, V60, Vacuum Pot, Moka Pot
Може би ще харесате също
LB PLACEHOLDER