Кафе Fathers Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g
Това сладко кафе с красиво и плътно тяло е резултат от грижливите грижи на сестрите Ана и Марта, които са третото поколение, което се грижи за семейната ферма. Аромат:зелена ябълка, бадем, мед, мандарина
Държава: Никарагуа
Регион: El Suyatal, Macuelizo, Nueva Segovia
Преработвателно предприятие: Finca Bethania
Надморска височина: 1300-1400 м над морското равнище.
Червен Catuai
Преработка: анаеробна естествена
Finca Bethania е създадена през 1991 г. в региона Nuva Segovia, близо до град Ocotal в северната част на страната. Върху 42 хектара сестрите Ана и Марта отглеждат сортовете caturra, maracaturra, catuai, catimor и java. Те отглеждат цялото кафе във фермата по екологосъобразен начин в съответствие със стандартите на RFA (Rainforest Alliance), а през 2020 г. построяват оранжерия за отглеждане на експериментални партиди и по-деликатни сортове кафе.
Но пътят към производството на кафе е трънлив. Революцията от 1975-1979 г. засяга цялата страна, но най-тежко пострадва районът, граничещ с Хондурас. Семейството на Ана и Марта бяга в САЩ и се завръща шест години по-късно, за да открие, че цялото им имущество е било конфискувано от правителството. Единственото нещо, което им е върнато, е къщата им.
До 2015 г. семейството продава черешите си на местен преработвател, но след дълъг период на неудовлетвореност от изкупната цена на килограм сестрите решават да построят собствен преработвателен завод в Окотал.
Новопостроеният преработвателен завод, Cafetos de Segovia, обслужва не само преработката на кафетата на Bethania, но и стопанствата на 47 съседни производители. В най-натовареното време за събиране на реколтата в преработвателния завод работят 70 души, които могат да обработват и сушат 3 000 квинтала кафе наведнъж (1 квинтал = 46 кг).
Около 80 % от кафето се преработва по метода на измиване, малка част по сухия (или естествен) метод, а през последните години започнаха да експериментират с анаеробния метод, който можете да опитате тук.
След като зърната бъдат олющени, те се разстилат върху бетонна повърхност, която е покрита с черна мрежа, за да се предотврати директното попадане на зърната върху бетона. Сушенето започва с5 до 6 дни на пряка слънчева светлина, след което кафето се премества на сянка. Работниците в преработвателната станция преобличат кафето на всеки 3-4 часа, тъй като на тази ниска надморска височина (под 900 м) слънцето е много силно и може да доведе до напукване на пергамента (външната обвивка), което води до риск от вкусови дефекти.
Може би ще харесате също
LB PLACEHOLDER