Fathers Coffee Bolivia Floripondio Anaerobic Washed 300g
Опитайте страхотно кафе от пекарната Father's Coffee в Острава.
ВКУС: ШВЕДСКА ТОРТА - ЦВЕТЕ ОТ ПОМОРАНЖ - ЧЕРВЕНА ЯБЪЛКА
Какво казват от пекарната Fathers за това кафе?
Фермата El Floripondio е една от новосъздадените ферми в района на Samaipata в Санта Круз. Семейство Родригес експериментира с отглеждането на селекция от кафе в район, който не е исторически известен с производството на кафе. Високата надморска височина, тропическият микроклимат и уникалният тип почва превръщат Floripondio в идеално място за експериментиране с различни сортове. Фермата вече е засадила повече от 50 сорта, за да види кои са най-подходящи за този специфичен тероар. Фермата получава необичайното си име от дърветата Floripondio, които растат в района. Смята се, че тези дървета, които буквално означават "ангелски тромпети", имат определени халюциногенни свойства. Легендата разказва, че спането под тях предизвиква тежки и ярки сънища. А Флорипондио е толкова красива ферма, че всеки, който я посети, определено ще се почувства като в сън.
ПРОДУЦЕНТ - Семейство Родригес основава Agricafe през 1986 г. Първоначално те наемат помещение в преработвателно предприятие в района на Каранави и изкупуват кафеени череши от 2000 производители. Едва през 2001 г. те построяват сегашната си "мокра мелница" в Каранави, наречена Буена Виста. Скоро след това построяват суха мелница в Ла Пас и започват да изнасят кафето си. През 2012 г., няколко години след националния спад в производството, те решават да купят земя и започват да отглеждат собствено кафе. Сега имат осем стопанства в района на Каранави (60 хектара) и пет в района на Самайпата (60 хектара). През пиковия сезон за компанията работят до 300 души. Семейство Родригес всяка година наема и агрономи от различни държави като консултанти. Agricafe събира отгледаното кафе, преработва го в мокра мелница, след това в суха мелница и накрая го изнася. За да съкратят веригата на доставки и да я направят по-прозрачна и рентабилна, те разчитат на чудесна система за вертикална интеграция. През 2019 г. те спечелиха наградата за устойчивост на SCA в категорията "Най-добър устойчив бизнес модел".
ОБРАБОТКА - След проверка и претегляне кафето се сортира внимателно по тегло с помощта на вода и се отстраняват така наречените "плаващи" частици. Кафето се поставяше на конвейерна лента и се дезинфекцираше чрез процес, подобен на този, използван за гроздето. След това кафеените череши се олющват и зърната се поставят под вода в затворени резервоари. Резервоарите са снабдени с еднопосочен клапан, който предотвратява навлизането на въздух в кафето, което би довело до нарушаване на цялостната обработка. Целта на тази "анаеробна" ферментация при постоянна температура е да се понижи рН и да се поддържа през целия процес.
СОРТ - Caturra е естествен хибрид на сорта бурбон, който е джудже. Първите сведения и открити растения са от Бразилия в средата на 50-те години на миналия век. Фермерите бързо го харесват заради малкия му ръст, тъй като им позволява да засаждат повече растения на по-малко място и по този начин да увеличават рентабилността на стопанството. Caturra има страхотен вкус, но за съжаление е много податлива на болести.
Държава: Боливия
Регион: Caranavi
Преработвателно предприятие: Buena Vista
Надморска височина: 1710 м над морското равнище.
Култура: Caturra
Преработка: анаеробна
Ароматен профил: сливов сладкиш, портокалов цвят, червена ябълка
Може би ще харесате също
LB PLACEHOLDER